Colegiul Medicilor din Bucuresti s-a autosesizat, luni, şi face verificări la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Capitală, unde familia unei paciente cu arsuri foarte grave a reclamat lipsa analgezicelor împotrivia durerii şi prezenţa unor bacterii şi a gândacilor în apropierea patului în care se afla femeia în stare critică, după explozia centralei din locuinţa sa. Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Cătălina Poiană, afirmă că a simţit „durerea transpusă în cuvinte” şi că aceste situaţii nu trebuie să existe într-un sistem de sănătate centrat pe nevoile pacienţilor. „La zece ani de la tragedia de la Colectiv încă vedem acest tip de mesaje în spaţiul public”, declară dr. Poiană.
„Am citit mărturia unei persoane care, dând dovadă de profund altruism, a devenit donator de piele pentru un apropiat. Am simţit durerea transpusă în cuvinte şi spunem clar că aceste situaţii nu trebuie să existe într-un sistem de sănătate centrat pe nevoile pacienţilor. Trebuie făcute verificări, trebuie văzut ce disfuncţionalităţi există, cum se pot îndrepta şi cine se face vinovat, ca astfel de situaţii să nu se mai întâmple. Iată că suntem la 10 ani de la tragedia de la Colectiv şi încă vedem acest tip de mesaje în spaţiul public”, declară prof. univ. dr. Cătălina Poiană, preşedinta Colegiului Medicilor din România.
Potrivit sursei citate, sistemul de sănătate românesc „trebuie să înveţe şi să se eficientizeze, să îşi creeze infrastructură adecvată” pentru a trata tot ceea ce înseamnă îngrijirea „marelui ars”, inclusiv pentru persoana care donează ţesut în astfel de cazuri.
„Şi noi suntem pacienţi ai acestui sistem, şi noi dorim tratamente corecte şi un sistem perfect funcţional pentru pacienţi şi medici, deopotrivă! Medicii nu sunt răspunzători de toate minusurile unui sistem de sănătate cu multe vulnerabilităţi. De la lipsurile structurale, infrastructură inadecvată şi până la disfuncţionalităţile de ordin administrativ, acestea nu pot fi puse pe umerii celor care, zi de zi, sunt la patul pacientului. Medicul trebuie susţinut în exercitarea profesiei medicale. Dar, la fel de important este ca fiecare medic să îşi trateze pacientul cu profesionalism, empatie şi integritate”, precizează CMR.
Potrivit aceleiaşi surse, comunicarea cu pacientul trebuie să fie parte esenţială din actul medical.
„Rolul Colegiului Medicilor din România este să apere şi să dezvolte profesia medicală şi, în acelaşi timp, să sprijine dezvoltarea profesională a medicilor”, arată sursa citată.
Aceeaşi sursă menţionează că România are nevoie de un sistem care „să respecte şi să protejeze pacientul”, dar şi „să respecte medicul şi să ofere un mediu de lucru pentru exercitarea profesiei în condiţii cât mai bune pentru pacienţi”.
„Pentru a nu exista niciun fel de interpretare în astfel de situaţii, Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti – Colegiul teritorial în jurisdicţia căruia se află Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti – s-a autosesizat în această situaţie pentru a verifica aspectele semnalate. Colegiul Medicilor din România susţine ferm apărarea demnităţii profesiei medicale, dar şi responsabilitatea acestei profesii faţă de oameni. Suntem lângă colegii medici care îşi fac treaba profesionist şi corect, dar nu vom susţine cazurile izolate de medici care nu îşi exercită profesia cu profesionalism, responsabilitate faţă de pacient şi corectitudine”, se mai arată în informarea CMR emnată de prof. Univ. Dr. Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
Inspecţia Sanitară de Stat şi Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii fac controale la Centrul de Arşi al Spitalului Floreasca din Bucureşti, după ce familia unei paciente cu arsuri critice a vorbit despre ”lagărul” prin care a trecut femeia.
”Am dispus încă de săptămâna trecută un control amplu prin Inspecţia Sanitară de Stat, care vizează aspectele semnalate privind igiena, infecţiile asociate asistenţei medicale şi respectarea protocoalelor de dezinsecţie. În paralel, Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii efectuează o anchetă administrativă privind contractele de curăţenie, dezinsecţie, deratizare, precum şi situaţia stocurilor de analgezice”, a transmis ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete.
Acesta consideră ”inacceptabil, inadmisibil”, ca „în România anului 2025 un pacient să sufere de durere strigând după ajutor”.
Femeia a fost internată 53 de zile în spital, după ce centrala din locuinţa familiei a explodat. În acest timp, a contractat mai multe bacterii, a strigat de durere, a suferit multiple operaţii, în timp ce gândacii mişunau prin salon, la câţiva metri de patul pacientului considerat critic.
Sora pacientei, care a donat piele pentru operaţiile acesteia, a povestit întreaga situaţie în repetate postări pe Facebook, în una dintre acestea reclamând lipsa igienei şi ataşând fotografii cu gândaci, surprinse aproape de patul pacientei care avea arsuri critice. Sora sa a suferit arsuri după ce centrala locuinţei a explodat, iar femeia a intrat în casă să-şi salveze cei doi copii mici.
Ulterior, femeia a povestit că sora sa a contractat multiple bacterii în timpul internării, diagnosticul fiind confirmat de medicii din Belgia, unde a reuşit să o transfere într-un final pe sora sa.