Colegiul Medicilor din România şi Agenţia Naţională de Transplant au încheiat un acord de parteneriat

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, prin semnarea acordului se doreşte îmbunătăţirea gradului de conştientizare în rândul medicilor în ceea ce priveşte importanţa donării de organe şi ţesuturi şi să se contribuie la dezvoltarea unei colaborări strânse între toţi specialiştii care pot fi implicaţi în procesul de transplant, în special medicii din secţiile de ATI, medici neurochirurgi, neurologi, cardiologi, medici de medicină de urgenţă.

Medicii implicaţi în transplant precizează realitatea cu care se confruntă transplantul de organe şi ţesuturi în România: numărul operaţiilor de transplant este insuficient în raport cu nevoile pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare.

„În acest lanţ, trebuie implicaţi mai puternic medicii care pot identifica, în patologia complexă tratată de ei, pacienţi cu tablou clinic de moarte cerebrală, pentru a explica şi a discuta deschis şi corect despre importanţa şi beneficiile transplantului”, a precizat Carmen Pantiş, vicepreşedintă a CMR şi coordonatoare a Programului Naţional de Transplant Bihor, citată în comunicat.

Preşedinta CMR, Cătălina Poiană, consideră că transplantul de organe nu este doar un act medical, ci este un act de solidaritate, de umanitate şi de altruism.

„Fiecare donator înseamnă o nouă şansă la viaţă pentru pacienţi aflaţi în suferinţă şi consider că şi noi, medicii, putem contribui la îmbunătăţirea şi dezvoltarea transplantului de organe şi ţesuturi. Consider că este important să ne implicăm în activităţi de susţinere şi suport pentru medicii care pot intra în lanţul de responsabilizare cu privire la stadiul în care se află la acest moment transplantul de organe şi ţesuturi în România. Trebuie să conştientizăm în rândul comunităţii medicale importanţa domeniului de transplant de organe şi ţesuturi”, a declarat Cătălina Poiană.

Potrivit directorului executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant, Guenadiy Vatachki, parteneriatul între ANT şi CMR reprezintă „o piatră de temelie” pentru un viitor mai bun al sistemului de transplant din România.

„Donarea de organe este un gest suprem de altruism, o dovadă a compasiunii şi o alegere care poate schimba cursul unei vieţi. Prin colaborarea noastră, ne dorim să creăm un mediu în care fiecare pacient care aşteaptă un transplant să aibă o şansă reală la viaţă”, a subliniat Guenadiy Vatachki.

Potrivit medicilor, donarea de sânge este un gest salvator şi imediat accesibil, însă donarea de organe şi ţesuturi implică o decizie mult mai profundă, care poate schimba radical vieţile celor aflaţi pe listele de aşteptare.

„Este un act de generozitate, dar şi unul care necesită o conştientizare amplă în rândul întregii societăţi, inclusiv în comunitatea medicală. De asemenea, necesită informare corectă, etică şi realizată conform reglementărilor. Fiecare etapă a sistemului, de la donare la transplant, este una deosebit de complexă şi sensibilă, desfăşurată permanent contracronometru şi cu precizie de către medici şi întreg personalul medical implicat în activitatea de transplant de organe şi ţesuturi”, se susţine în comunicat.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Breaking: Ionuț Costea a fost eliberat după ce fusese reținut în Turcia

Putin și Zelenski, întâlnire față în față la București? Diana Șoșoacă vrea ca România să medieze pacea între Rusia și Ucraina