- G7, cunoscut sub numele de Grupul celor Șapte sau G7, reunește cele mai mari șapte economii din lume: Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Canada și Japonia. Rusia a intrat în acest club informal în 1997, astfel a devenit G8. Cu toate acestea, în 2014, după anexarea Crimeii, Rusia a fost exclusă.
Rusia a fost membră a clubului G7 al democrațiilor industrializate, cunoscut atunci sub numele de G8, până când Moscova a fost exclusă în urma anexării regiunii ucrainene Crimeea în 2014.
„Mi-ar plăcea să-i am înapoi.
Cred că a fost o greșeală să-i dau afară.
Uite, nu este o chestiune de a plăcea sau de a nu plăcea Rusia. A fost G8″, a spus Trump la Casa Albă când a anunțat noi tarife reciproce ale SUA, informează Reuters.
„Am spus: ‘Ce faci? Voi – tot ce vorbiți este despre Rusia și ar trebui să stea la masă‘. Cred că lui Putin i-ar plăcea să se întoarcă”.
Trump, the master negotiator, believes the G7 should still be the G8. He thinks it was a huge mistake to kick Russia out. Trump gets the basic idea of keeping your friends close and your enemies closer, folks. It’s just common sense! pic.twitter.com/Lf9JybxDzE
— Rush Limbaugh (@LimbaughLegacy) February 13, 2025
Nu a existat nicio reacție imediată la comentariile lui Trump din Canada, care este președintele G7 în acest an.
Context
Pe 12 februarie, Donald Trump a avut o conversație telefonică cu Vladimir Putin. În timpul dialogului, potrivit liderului american, părțile au convenit să înceapă negocierile pentru a pune capăt războiului ruso-ucrainean. Kremlinul a declarat într-un comunicat că șefii de stat au făcut schimb de invitații de a se vizita.
De asemenea, Trump a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
A doua zi, pe 13 februarie, Trump a declarat reporterilor că Ucraina va fi „parte integrantă a oricăror negocieri cu Moscova” pentru a rezolva conflictul.
Cu toate acestea, Europa a privit acțiunile lui Trump ca pe o „trădare” și și-a exprimat temerile că Washingtonul ar putea face concesii Moscovei.