Comisarii ANPC au controlat 24 de unităţi de alimentaţie publică din Timişoara/ Amenzi de aproape 170.000 de lei / Printre nereguli, produse ţinute la temperaturi nerecomandate de producător, mizerie, ustensile neprofesionale, mucegai

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au controlat 24 de unităţi de alimentaţie publică din Timişoara şi au găsit mai multe nereguli, printre care produse ţinute la temperaturi nerecomandate de producători, mizerie, ustensile neprofesionale, mucegai. Pentru toate deficienţele au fost date amenzi de 170.000 de lei, iar 14 unităţi au fost închise temporar.

Comisarii ANPC au anunţat că reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Timiş au făcut 24 de acţiuni de control la restaurante, fast-food-uri, brutării şi patiserii din Timişoara.

În urma acestor controale au fost aplicate 34 sancţiuni contravenţionale, nouă avertismente şi 25 amenzi în suma de 168.000 lei.
Totodată, au fost retrase definitiv de la comercializare produse în valoare de 15.500 de lei.

De asemenea, au fost dispuse 14 măsuri de oprire temporară a prestării serviciilor, precum şi propuneri de încetare a practicilor comerciale incorecte.

Reprezentanţii ANPC au precizat că operatorii economici verificaţi îşi pot relua activitatea numai după remedierea tuturor deficienţelor.
Unităţile controlate au fost următoarele:  

1. Patiseria Genti Pan. Aici echipele de control au descoperit utilajele şi camera de dospire neigienizate corespunzător. Operatorul economic a fost amendat de 4.000 lei şi a fost dispusă măsura de oprire temporară a prestării serviciilor.

2. Rems Partners – cafenea. Echipele ANPC au stabilit că specialităţi de cafea, diverse arome, erau expuse în vederea comercializării, identificate la temperatura de 25 grade C, deşi producătorul indica pe ambalaj ca şi temperatură de păstrare maxim 20 grade C. De asemenea, au mai fost găsite produse de cofetărie cu conţinut de fistic, alune, fără a fi evidenţiaţi ca alergeni. Unitatea a fost amendată cu 3000 de lei şi au fost oprite definitiv de la comercializare zece kilograme de produse alimentare.

3. Fast Food Falafel Complex Studenţesc. Aici erau sosuri păstrate la temperatura de 15 grade C, alimente depozitate în frigider de băuturi răcoritoare, recipiente deşeuri fără pedală, lipseau patru plăci rigips tavan. Pentru abaterile constatate a fost aplicată o amendă de 3.000 lei şi a fost dispusă măsura de oprire definitivă de la comercializare şi retragerea din circuitul consumului uman la produsele alimentare.

4. Romanian Food Mall Calea Sagului . Echipele de control au descoperit sosuri păstrate la temperaturi mai mari de 8 grade C, frigider cu cheder rupt, cuţite neprofesionale. A fost aplicată o sancţiune de 8.000 lei şi măsura de oprire definitiva de la comercializare şi retragerea din circuitul consumului uman la produsele alimentare.

5. Evertogether SRL fast food Pep & Pepper. La această unitate produsele alimentare de la masa rece şi de la masa caldă nu respectau temperaturile prescrise. Localul a fost amendat cu 4.000 lei.

6. Squard cafe SRL– cafenea – utilizează vase gradate fără verificare metrologică, din inox, pentru băuturile spirtoase puse la dispoziţia consumatorilor. A fost aplicată o sancţiune de 3000 lei.

7. Patiseria Super Ballcan SRL. Comisarii ANPC au găsit în spaţiul de vânzare produse preparate păstrate la temperatura ambiantă, pe rafturi neigienizate corespunzător, cu depuneri masive de grăsimi arse. De asemenea, echipele de control au mai descoperit pereţi cu mucegai, poliţe din pal cu canturi desprinse, spaţii frigorifice cu chedere rupte, murdare, cuptoare cu depuneri masive de grăsimi arse, malaxor cu crusta de aluat întărit, produse finite, în tăvi cu hârtie reutilizată, tăvi neigienizate corespunzător. Pentru abaterile constate au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale în sumă de 18.000 lei, măsura de oprire definitivă de la comercializare şi retragere din circuitul consumului uman la produse şi măsura opririi temporare a prestării serviciilor.

8. Sweet Terecu SRL. Comisarii ANPC au găsit sosuri păstrate la temperatura între 11-22 grade C faţă de 6 grade C conform specificaţiilor producătorului, masa calda păstrată la temperatura de 33 grade C faţă de 60 grade C, informare incompleta referitoare la produs congelat şi alergeni. Unitatea a fost amendată cu 3.000 de lei şi închisă temporar.

9. Minna Delicios SRL – fast food Minna. În acest local produsele erau păstrate fără respectarea temperaturii recomandate de producător, agregatul frigorific era neigienizat, destinat băuturilor răcoritoare, un raft avea canturi desprinse. Fast-food-ul a fost amendat cu 5.000 de lei.

10. American Restaurant System SA pizza Hut. Aici tăvile aveau depuneri masive de grăsimi şi arsură, cuptorul de coacere pizza era neigienizat corespunzător, materiile prime erau păstrate la peste 20 de grade. Unitatea a primit o amendă de 5.000 de lei şi a fost închisă temporar.

11. Ribs Grill. Printre deficienţele găsite de echipele de control au fost: materii păstrate fără respectarea temperaturii recomandate de producător, produse lactate, materii prime, păstrate în vitrina frigorifică destinată băuturilor răcoritoare, cu rafturi neigienizate, cu vopsea exfoliată, fără a asigura temperatura recomandata de producător, uleiul neschimbat, cu resturi de arsură, culoare modificata. Localul a fost amendat cu 6.000 de lei şi a fost închis până la remedierea deficienţelor.

12. Patiserie Moşniţa Nouă. Echipele de control au constatat că spaţiul era neigienizat, nu erau respectate condiţiile de păstrare/ depozitare impuse de producător,  erau utilizate ustensile neprofesionale (degradate), dospitorul prezenta urme de rugină, era mucegai pe chedere. Au fost aplicate două amenzi contravenţionale în sumă de 10.000 lei, fiind închisă temporar unitatea.

13. Izaran Kdo SRL – Student’s Pub. În acest local materiile prime erau păstrate la temperaturi mai ridicate decât recomandarea producătorului. Pentru abaterea constatată operatorul economic a fost sancţionat cu amenda în valoare de 3.000 lei iar produsele au fost oprite definitiv de la comercializare.

14. Paradisul Piraţilor Restaurant. În acest local, comisarii ANPC au găsit materii prime depozitate în spaţiile frigorifice fără elemente de identificare, aparate de gătit neigienizate, hotă cu depuneri de grăsime. În unitate exista un spaţiu destinat copiilor, fără a fi prezent un regulament de utilizare. Au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale o amenda în valoare de 5.000 lei, şi un avertisment. De asemenea, unitatea a fost închisă temporar.

15. Hua Long Internaţional Impex SRL – Restaurant Marele zid Chinezesc. Abaterile constatate aici au fost următoarele: spaţiu de depozitare cu infiltraţii şi exfoliere a tavanului; unele ustensile utilizate sunt neprofesionale; paviment cu zone crăpate; ţevi cu rugină; în unitate se utilizează răcitoare de băuturi în locul agregatelor frigorifice. Restaurantul a fost amendat cu 5.000 lei şi închis temporar.

16. Patiseria Nisi Lumi SRL. Echipele de control au constatat următoarele abateri: în spaţiul de depozitare şi în spaţiul de producţie au fost identificate utilaje, rafturi, tăvi folosite în producţie, neigienizate cu acumulări de grăsimi arse şi impurităţi, paviment neigienizat cu porţiuni de gresie spartă, agregate frig cu chedere deteriorate cu strat grosier de mizerie şi resturi alimentare, cu rafturi ruginite. Pentru abaterile constate au fost aplicate doua sancţiuni contravenţionale un avertisment şi o amenda în valoare de 15.000 lei, a fost dispusa măsura opririi definitive la 95 kilograma de produse alimentare în valoare de 2.700 lei precum şi măsura opririi temporare a prestării serviciului.

17. Brutăria – patiseria Arena. În spaţiul de fabricare şi cel de comercializare erau infiltraţii, tencuiala scorojită, chiar deasupra blatului de lucru. În spaţiul de producţie s-au identificat zone cu depuneri de mizerie, spaţiile de frig erau neigienizate, nu era achiziţionat dezinfectant,  agregatele frigorifice erau cu chedere rupte, murdare, neigienizate, iar etichetele nu respectau cerinţele de informare, necuprinzând alergenii în totalitate, ingredientele nu erau toate menţionate în ordine descrescătoare. Pentru abaterile constate au fost aplicate doua sancţiuni contravenţionale un avertisment şi o amenda în valoare de 15.000 lei şi a fost dispusă măsura opririi temporare a prestării serviciului.

18. Thalia Sud SRL, pizzerie. Echipele de control au descoperit agregate frigorifice necurăţate, cu chedere rupte, neigienizate şi cu depuneri masive de gheaţă. În spaţiul în care se afla amplasată vitrina rece, cu ingrediente pentru pizza, atât pereţii cât şi tavanul erau cu depuneri de grăsime, pe paviment în spatele vitrinei erau depuneri de resturi alimentare necurăţate. Grătarele sistemului de ventilaţie erau necurăţate, cu depuneri.
De asemenea, au fost găsite materii prime fără data preparării, preparate culinare calde care nu erau păstrate la minim + 60 grade, preparate din carne cărora li s-a schimbat starea termica păstrate la frigider, diferite sosuri păstrate în găleţi de plastic reutilizate de la materii prime, condimente păstrate în bucătărie la 28 grade în loc de loc uscat şi răcoros. Peretele şi tavanul din jurul hotei cu depuneri de grăsime. Au fost găsite insecte vii, iar meniul cu deficienţă de informare, nu aveau menţionate toate ingredientele, lipseau declaraţia nutriţionale, calculul energetic şi alergenii menţionaţi în acelaşi câmp vizual cu preparatele. Pentru abaterile constate au fost aplicate doua sancţiuni contravenţionale un avertisment şi o amendă în valoare de 10.000 lei. A fost dispusă măsura opririi definitive de la comercializare şi retragere din circuitul consumului uman la produse alimentare în valoare de circa 5.000 lei şi măsura opririi temporare a prestării serviciului.

19. RBM COMPANY SRL – fast food Grill Sârbesc. Aici au fost constatate diferenţe la gramaj pentru porţiile de mititei, cevapcici şi cârnăciori. Comisarii ANPC au mai descoperit practica comercială înşelătoare în raport cu cantitatea porţiilor servite, preparate culinare calde care nu erau păstrate la minim +60 grade. Pentru abaterile constate au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale, un avertisment şi o amendă în valoare de 10.000 lei, a fost dispusă măsura opririi definitive de la comercializare şi retragere din circuitul consumului uman la produse alimentare în valoare de 2.000 lei şi măsura opririi temporare a prestării serviciului.

20. Norad Tim SRL – Pizza 2Go – Echipele de control identificate materii prime depozitate în agregatul frigorific destinat băuturilor răcoritoare, nerespectând condiţiile impuse şi declarate de producător. Pperatorul economic a fost sancţionat cu avertisment, dispunându-se măsura opririi definitive la 11 kilograme de produse alimentare în valoare de 236 lei.

21. Dolini Tim Garden SRL fast food 100% original. Printre abaterile constatate: hota, plita, gril, banda laminare neigienizate corespunzător, cu depuneri consistente de resturi alimentare, sita fripteuză şi uleiul conţineau resturi alimentare, ulei nefiltrat, depuneri pe pereţii interiori. De asemenea, umplutura specialităţilor de patiserie nu conţinea gramajul declarat in fisa produsului. Au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale în valoare de 25.0000 lei şi a fost dispusă închiderea temporară a unităţiii.

22. MLS Invest Trading SRL fast food Chopstix. Comisarii ANPC au constatat că materii prime păstrate la temperatura ambianta contrar recomandărilor producătorului, unele lipsite de traducerea în limba română a condiţiilor de păstrare, ustensile neprofesionale, recipient colectare deşeuri din material plastic. De asemenea, a fost aplicat o sancţiune de 3000 lei şi a fost dispusă măsura de oprire definitivă şi retragere din circuitul consumului uman pentru produsele alimentare

23. Universitatea Politehnica Timişoara – Cantina UPT. Echipele de control au găsit gresie spartă, lift transport materie primă neigienizat corespunzător, prezenţă insectă, chederele aparatelor frigorifice rupte, rastel vase depozitare neigienizat corespunzător cu urme de rugină. De asemenea, masă caldă era ţinută sub 60 grade Celsius, gramajul la grătarul piept de pui era sub gramajul din reţetar. Pentru abaterile constatate au fost aplicate doua sancţiuni o amendă de 5000 lei şi un avertisment. Cantina a fost închisă temporar.

24. Penes Food ( Shopping City). La această unitate au fost găsite sosuri diverse la temperaturi de 15 – 19 grade C, la masa rece, topping fără data deschiderii, cuţite neprofesionale, cuptor de pâine cu făină arsă pe faţa interioara a cuptorului.

Cupa Angliei: Nottingham Forest s-a calificat în semifinale după lovituri de departajare

Bolojan: 21 de ani de la aderarea României la NATO – un moment important, care a consolidat securitatea şi stabilitatea ţării noastre