Comisia Europeană denunţă un ”amestec fără precedent” al Rusiei în referendumul şi alegerile din R.Moldova

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) şi primul tur al alegerilor prezidenţiale moldovene s-au desfăşurat într-o atmosferă de ”amestec fără precedent” al Rusiei, denunţă luni Comisia Europeană (CE), relatează AFP.

”Noi am arătat că votul a avut loc într-un context al unui anestec şi al unei intimidări fără precedent ale Rusiei (…) cu scopul de a destabiliza procesul democratic în Republica Moldova”, a declarat într-o conferinţă de presă, la Bruxelles, un purtător de cuvânt al CE, Peter Stano.

Tabăra ”nu” a dominat mult timp cursa, însă numărarea buletinelor din dispora a inversat tendinţa, iar Rusia evocă rezultate ”greu de explicat”.

Referendumul privind înscrierea în Constituţie a obiectivului aderării Republicii Moldova la Uniunea Euopeană (UE) a condus la rezultate exrem de strânse, potrivit unor rezultate aproapen definitive publicate luni de către Comisia Electorală.

După o lungă cursă în frunte a taberei ”nu”, tabăra ”da” a preluat conducerea – cu 50,28% din voturile exprimate – cu doar câteva mii de voturi, exprimate în diaspora, după numărarea a 99% dintre buletine.

În prima sa reacţie oficială, şefa statului, Maia Sandu, a denunţat ”un atac fără precedent împotriva democraţiei” şi a anunţat că nu va ”ceda”.

”Grupuri criminale, acţionând împreună cu cu forţe ostile străine faţă de interesele noastre naţionale ne-au atacat ţara cu lovituri de zeci de milioane de euro şi propagandă”, cu scopul de a ”ne prinde ţara în capcana incertitudinii şi instabilităţii”, a dennţat ea în faţa presei, pe un ton grav.

Candidata la preşedinţie Maia Sandu, în vârstă de 52 de ani, a obţinut primul loc în primul tur al alegerilor prezidenţiale – cu 38% dintre voturile exprimate.

Ea urmează să-l înfrunte la 3 noiembrie pe Aleksandr Stoianoglo, un fost procuror, în vârstă de 57 de ani, un fost procuror susţinut de către socialiştii proruşi, care a obţinut un scor peste aşteptări de 29% dintre voturile exprimate.

Alegerile din Republica Moldova nu au fost libere, iar rezultatele au arătat o creştere ”greu de explicat” a voturilor în favoarea preşedintei în exerciţiu Maia Sandu şi UE, a apreciat luni un purtător de cugânt al Kremlinului, Dmitro Peskov.

Maia Sandu, care a întors spatele Moscovei după invazia Ucrainei vecine şi a obţinut statutul de stat candidat la aderarea la UE, a convocat acest referendum cu scopul de a-şi valida strategia şi a stabili astfel ”destinul” acestei foste republici sovietice cu 2,6 milioane de locuitori.

Însă pariul său pare că a eşuat.

Chiar dacă tabăra ”da” a obţinut, până la urmă, o victorie ”la mustaţă”, acest rezultate – care nu pune în discuţie negocierile cu Cei 27, ”slăbeşte imaginea proeuropeană a populaţiei şi leadershipul Maiei Sandu”, comentează la AFP politologul francez Florent Parmentier, un specialist în această regiune.

Prima femeie care a ocupat în 2020 cea mai înaltă funcţie în stat, o fostă economistă de la banca Mondială (BM) cu o reputaţie de incoruptibilă, a devebit în patru ani o personalitate europeană de prim-plan.

Într-un mediu geopolitic complicat – cu Ucraina în război şi Georgia acuzată de derivă autoritaristă prorusă -, Republica Moldova dădea speranţe la Bruxelles, subliniază acest expert.

Însă, după acest revers, o victorie a Maiei Sandu în turul doi este departe de a fi sigură.

Fotbal: Am încredere în jucătorii mei, spune antrenorul lui PSG, Luis Enrique, înaintea meciului cu Eindhoven

Mihaela Mitroi (GTA Group): Mediul de afaceri este deja la limita suportabilităţii în privinţa fiscalităţii