Compania aeriană americană Alaska Airlines anunţă că şi-a suspendat toate zborurile şi pe ale filialei sale Horizon Air, din cauza unei pene informatice, relatează AFP.
”Alaska Airlines a suferit o pană informatică care a avut un impact asupra operaţiunilor sale. Am cerut o întrerupere temporară a zborurilor Alaska şi Horizon Air până la rezolvarea problemei”, a anunţat duminică seara într-un comunicat compania.
— Alaska Airlines (@AlaskaAir)
Alaska Airlines nu precizează natura exactă a penei.
Site-ul companiei nu mai funcţiona luni, începând de la ora 3.00 GMT (6.00, ora României), potrivit site-urilor specializate.
”Le cerem scuze clienţilor noştri pentru acest deranjament”, a anunţat într-un comunicat compania.
”Vor exista impacturi reziduale asupra operaţiunlor noastre toată seara” de duminică (ora locală), anunţa ea.
Această declaraţie, publicată şi pe X, a provovcat reacţii negative din partea unor pasageri.
”Este brutal. Stăm de două ore în aeroport”, replicat mesajului pe X Caleb Heimlich.
”Asta a început acum 20 de ore şi voi publicaţi abia acum! Serviciile voastre s-au degradat în mod considerabil în ultimii cinci ani”, scrie alt utilizator, BetterDays.
Acest incident intervine la peste un an după ce o uşă care blocheză o ieşire de urgenţă redundantă a unui avion de tip Boeing 737 Max 9 nou livrat s-a desprins în timpul unui zbor Alaska Airlines de la Portland (Oregon) la Ontario (California), în ianuarie 2024.
Cei 171 de pasageri şi şase membri ai echipajului au supravieţuit decompresiei rapide, însă incidentul a determinat Autoritatea americană de reglementare a Aviaţiei Civile (FAA) să blocheze la sol numeroase avioane de tip Boeing 737-9 exploatate de companii aeriene americane.
Luna trecută, anchetatori americani au anunţat c incapacitatea Boeing de a oferi o formare adecvată personalului de producţie este un factor determinant în explozia din timpul zborului avionului Alaska Airlines.
Alaska Airlines, cu sediul la Seattle, este a cincea mai mare companie aeriană din Statele Unite, după de a fost cumpărată în 2024 de Hawaiian Airlines.
Cele două companii dispunde o flotă de peste 350 de avioane, care deservesc aproximativ 140 de destinaţii, în principal în sudul Statelor Unite şi în arhipelagul Hawaii