Compania farmaceutică Novo Nordisk, presată de Congresul SUA să reducă preţurile medicamentelor, printre care Ozempic şi Wegoy

La presiunea Congresului SUA, şeful companiei farmaceutice daneze Novo Nordisk, care vinde medicamentele de succes pentru diabet şi obezitate Ozempic şi Wegovy, a acceptat marţi să „analizeze” reducerea preţurilor acestora în SUA, relatează AFP.

„Vă veţi angaja astăzi ca Novo Nordisk să reducă substanţial preţul sugerat al acestor medicamente în Statele Unite?”, l-a întrebat senatorul american Bernie Sanders pe şeful danez Lars Fruergaard Jorgensen în cadrul unei audieri în Congres.

„Vom fi bucuroşi să analizăm orice ar putea ajuta pacienţii să aibă acces la medicamente la preţuri accesibile”, a răspuns Jorgensen.

Miza este mare pentru pacienţii americani, dintre care unii au dificultăţi în a avea acces la medicamentele care au revoluţionat tratamentul acestor boli răspândite.

Dacă acestea nu sunt „accesibile, americanii vor muri inutil”, a insistat Sanders.

El a subliniat că preţul stabilit de Novo Nordisk în Statele Unite pentru Ozempic, un antidiabetic, era de 969 de dolari pe lună, faţă de 71 de dolari în Franţa. Acelaşi lucru este valabil şi pentru omologul său antiobezitate, Wegovy.

Dar Jorgensen a subliniat că 80% dintre americanii cu asigurare de sănătate plătesc 25 de dolari sau mai puţin pe lună.

Şi că acest preţ ridicat nu a fost cel obţinut de compania sa, ci cel stabilit în urma negocierilor cu diverşi actori.

Discuţiile s-au axat pe rolul intermediarilor denumiţi Pharmacy Benefit Managers (PBM), care sunt însărcinaţi de societăţile de asigurări să negocieze reduceri cu societăţile farmaceutice şi să listeze tratamentele acoperite.

Aceşti PBM „primesc un comision în funcţie de preţul sugerat”, a explicat Jorgensen. „Deci, cu cât preţul sugerat este mai mare, cu atât remuneraţia lor este mai mare pentru aceeaşi muncă. Acest lucru înseamnă că, din experienţa noastră, produsele cu un preţ recomandat scăzut sunt mai puţin acoperite” de către asiguratorii de sănătate, deoarece «sunt mai puţin atractive».

De exemplu, de când Novo Nordisk a scăzut preţul tratamentelor cu insulină, „produsele noastre au fost scoase de pe listele de tratament, ceea ce a redus accesul pacienţilor”.

Senatorul american Bernie Sanders a răspuns că a primit promisiuni din partea a trei mari PBM-uri de a nu limita acoperirea Ozempic şi Wegovy dacă preţurile acestora vor fi reduse.

„Am promisiunea dumneavoastră că vă veţi aşeza la o masă cu aceste trei companii pentru a vă asigura că îşi respectă angajamentul?”, l-a întrebat Sanders pe şeful Novo Nordisk.

„Da, susţin orice lucru care ajută accesul pacienţilor”, a răspuns acesta.

Ciucă, replică pentru Ciolacu: Chiar dacă nu a menţionat cineva ziua de 3 aprilie, este greu de crezut că îşi aminteşte ceva din acea perioadă dacă a uitat ce a discutat săptămâna trecută

Anglia – Cupa Ligii: Victorii pentru favoritele Chelsea şi Manchester City