Despre aceasta a relatat serviciul de presă al companiei. Testele de punere în funcțiune și verificarea conformității cu cerințele tehnice a 2 turbine cu gaze ale noii CHP în regim de cogenerare au fost efectuate în perioada februarie-iunie 2025. Au fost testate sistemele de măsurare și control, inclusiv sistemele de alimentare cu gaze naturale și gaze petroliere asociate (APG) din rafinărie, iar sistemele de abur ale centralei au fost pregătite.
În martie și aprilie 2025, a fost atinsă o etapă importantă – 2 turbine SGT-750 au fost complet sincronizate cu sistemul energetic național în toate configurațiile și au început producția efectivă de energie electrică. De la începerea testelor, peste 11.000 MWh de energie electrică au fost deja produși pentru nevoile rafinăriei, iar producția de abur va începe în cazanele de căldură reziduală din iulie 2025.
Declarațiile președintelui consiliului de administrație al KMG B. Zakirov:
• proiectul de construire a propriei centrale termice pentru rafinăria Petromidia este rezultatul multor ani de muncă comună a inginerilor, proiectanților și specialiștilor din România, Kazahstan și Turcia;
• Cogenerarea va reduce dependența energetică a rafinăriei Petromidia, va optimiza costurile, va asigura o aprovizionare fiabilă și neîntreruptă cu energie electrică și abur și va consolida controlul strategic asupra aprovizionării cu energie în cadrul grupului de companii KMG International.
CET este operată în prezent de o echipă comună de proiect, care include reprezentanți ai antreprenorului și ai companiilor care au furnizat echipamentele principale (turbine cu gaze, cazane, unități ale sistemului de control automat etc.).
Punerea în funcțiune finală este programată pentru sfârșitul lunii august 2025, după primirea certificatelor și autorizațiilor de la agențiile guvernamentale române relevante.
Centrală termică
• va genera aproximativ 80 MW/h, acoperind integral necesarul energetic al rafinăriei Petromidia (60-70 MW/h), și va furniza, de asemenea, până la 180 t/h de abur de proces, satisfăcând nevoile de consum maxim;
• va reduce costurile cu energia cu 43% și va deveni o sursă de venit suplimentar pentru grupul KMG International.
• situată în orașul Năvodari din județul (sectorul) Constanța, România;
• Ca urmare a modernizării la scară largă din perioada 2008-2012, capacitatea rafinăriei a crescut la 5 milioane de tone/an, iar indicele de complexitate Nelson a ajuns la 11,4;
• prelucrează petrol cu conținut ridicat de sulf, obținând produse petroliere din clasa Euro-5 (randament de produse petroliere ușoare – 85%);
• Din punct de vedere logistic, rafinăria Petromidia este singura rafinărie românească de pe litoralul Mării Negre, ceea ce permite aprovizionarea cu materii prime prin intermediul Terminalului Maritim Midia.
Anterior, KMG a reluat funcționarea unității de producție de polietilenă de joasă densitate (LDPE) din cadrul rafinăriei.
Prin reintegrarea unității LDPE în complexul petrochimic al rafinăriei Petromidia, compania intenționează să își consolideze poziția de unic producător național de polimeri din România.
Capacitatea proiectată a unității LDPE este de 75.000 de tone/an.
Polietilena de joasă densitate va fi utilizată pentru a produce folie termocontractibilă, agricolă și de ambalare subțire, precum și pungi durabile.