Compania Moldovagaz ar putea rămîne fără licență pînă la sfîrșitul anului 2025

Opinia a fost exprimată de fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov la „Новая неделя” de la TV8.

Potrivit lui Parlicov, timp de mai mulți ani, Moldovagaz a fost cel mai important furnizor de gaze naturale în Republica Moldova, iar în ultimii a fost doar furnizor în regiunea transnistreană.

„Datorită schemei, Tiraspolul a putut primi în continuare finanțare, iar malul drept al Nistrului a primit energie electrică ieftină. Echilibrul a fost dat peste cap cînd Gazprom a încercat să saboteze implementarea celui de-al treilea pachet energetic și apoi a încetat să mai furnizeze gaz regiunii transnistrene din 1 ianuarie 2025”, a declarat Victor Parlicov.

Fostul ministru crede că, Gazprom, în calitate de acționar principal al Moldovagaz, nu va putea influența situația odată cu revocarea licenței, deoarece și-a pierdut influența în ultimii ani. Tranziția se va face treptat, susține Parlicov.

„Nu există absolut nicio dificultate în organizarea tranziției unui consumator de la Moldovagaz la un alt furnizor. Lista consumatorilor va trebui transferată furnizorului care cîștigă licitația. De asemenea, vor fi transferate baza de date și personalul care emite facturi. Toată această activitate va fi achiziționată mai întîi ca serviciu de la Moldovagaz, iar apoi totul va fi transferat noului furnizor”, a menționat Parlicov.

În opinia sa, după revocarea licenței, ANRE va numi mai întîi un furnizor temporar, iar apoi, în baza rezultatelor concursului, va selecta un furnizor de gaze naturale cu statut permanent.

Pe 17 aprilie ANRE a lansat procedura de selectare a furnizorului/furnizorilor de gaze naturale în contextul următoarelor obligații de serviciu public pentru consumatorii finali și de ultimă opțiune.

Ministerul Energiei spunea atunci că Moldovagaz” execută obligațiile de serviciu public menționate, dar există riscul iminent de revocare a obligațiilor acestora în cazul în care furnizorul nu va finaliza pînă la data de 31 iulie 2025 procedura de separare în condițiile stipulate la art. 28 din Legea nominalizată.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Se reface una dintre cele mai importante legături din istorie: ‘Perla coroanei’ revine în joc alături de Regat

Două persoane ucise la Kiev, după ce Rusia şi Ucraina au lansat atacuri aeriene reciproce asupra capitalelor