Compania Naţională de Investiţii Rutiere începe execuţia lotului Chiribiş-Biharia al Autostrăzii Transilvania

#image_title

Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) anunţă că a emis ordinul pentru începerea lucrărilor pe lotul Chiribiş-Biharia al Autostrăzii Transilvania. Lotul are o lungime totală de 28,5 kilometri, iar contractual o valoare de 785 de milioane lei. Antreprenorul, asocierea de constructori români Precon Transilvania-Citadina 98, are un termen de 18 luni pentru etapa de execuţie a lucrărilor.

”Compania Naţională de Investiţii Rutiere a emis Ordinul pentru începerea lucrărilor pe lotul Chiribiş-Biharia al Autostrăzii Transilvania şi a stabilit data de începere pentru mâine, 24 iulie 2025, termen de la care se calculează durata de execuţie”, anunţă CNIR.

Finalizarea lotului 3C2 Chiribiş-Biharia va permite circulaţia pe Autostrada Transilvania-A3, fără întrerupere, de la Nuşfalău (jud. Sălaj) la Borş II, la frontiera cu Ungaria, pe o distanţă de 74 kilometri.

Lotul 3C2 Chiribiş-Biharia al Autostrăzii A3 are o lungime totală de 28,5 kilometri, tranzitează judeţul Bihor, iar contractul de 785 de milioane lei este finanţat din fonduri europene nerambursabile, Programul Transport 2021-2027 şi din fonduri de la Bugetul de Stat. Antreprenorul, asocierea de constructori români Precon Transilvania-Citadina 98 are un termen de 18 luni pentru etapa de execuţie a lucrărilor.

”Am avizat în Consiliul Tehnico-Economic al CNIR documentaţia pentru un tronson cu o lungime de 8,5 kilometri, accelerând, astfel, acest proiect atât de important pentru infrastructura naţională şi demonstrând că, atunci când şi beneficiarul înţelege să facă eforturi alături de constructor, se poate deschide şantierul cu aproape o jumătate de an mai devreme faţă de termenul contractual. Acordăm tot sprijinul Antreprenorului pentru ca, la finalul anului viitor, acest lot să fie terminat şi să asigure conexiunile cu loturile în circulaţie ale Autostrăzii A3 de lângă Nuşfalău şi Borş”, a precizat directorul general al CNIR, Gabriel Budescu.

Pe traseu vor fi construite 18 poduri şi pasaje, iar ca dotări va fi montat un sistem integrat ITS (Intelligent Transport System), care cuprinde: 

-Sistem de informare dinamică (VMS) – panouri electronice de afişare a informaţiilor către participanţii la trafic;

-Sisteme de cântărire dinamică (WIM) a vehiculelor în mişcare;

-Sistem de Securitate – INFRA care include monitorizare infrastructura prin camere de detecţie a incidentelor rutiere, montate la fiecare 2 km

-Sistem SPEED pentru monitorizarea şi detectarea vitezei de deplasare.

 

 

România, în grupă cu Slovacia, Polonia şi Cipru, în preliminariile EuroBasket2027

Situația lui Cristian Popescu Piedone, discutată în guvern. Premierul va anunța decizia legată de șeful ANPC