Nova Power & Gas, companie românească din sectorul energetic şi parte a grupului E-INFRA, anunţă demararea celui mai mare proiect de stocare a energiei electrice în baterii din România. Instalaţia ce va fi construită în localitatea Floreşti, judeţul Cluj, va avea o capacitate de 200 MW / 400 MWh şi va fi operaţională până la finalul anului 2025.
”Nova Power & Gas, companie românească din sectorul energetic şi parte a grupului E-INFRA, anunţă demararea celui mai mare proiect de stocare a energiei electrice în baterii din România. Instalaţia ce va fi construită în localitatea Floreşti, judeţul Cluj, va avea o capacitate de 200 MW / 400 MWh şi va fi operaţională până la finalul anului 2025”, anunţă compania.
Odată finalizată, această investiţie va dubla capacitatea totală actuală de stocare a energiei din România, contribuind direct la stabilitatea reţelei naţionale şi la integrarea eficientă a surselor regenerabile.
„Pe lângă acest proiect, Nova Power & Gas îşi continuă investiţiile în infrastructura energetică şi anunţă demararea unei centrale pe gaz de 150 MW la Câmpia Turzii, cu termen de punere în funcţiune pentru prima etapă în decembrie 2026. Totodată, planurile noastre până în 2028 includ dezvoltarea unei noi centrale pe gaz de 200 MW şi dezvoltarea de noi instalaţii de stocare de 600 MW / 1.200 MWh. Prin aceste investiţii, ne propunem să ne păstrăm şi să ne întărim poziţia de lider în domeniul stocării şi să investim masiv în producerea de energie electrică în centrale pe gaz, pentru a susţine echilibrul şi flexibilitatea sistemului energetic”, a declarat Septimiu Costea, CTO al Nova Power & Gas.
Nova este la ora actuală lider naţional în capacităţi de stocare a energiei, cu 240 MWh deja operaţionali. Totodată, compania investeşte masiv în instalaţii de producere a energiei electrice, atât în centrale regenerabile, cât şi în centrale pe gaz.
În paralel, Nova este un furnizor important de energie electrică şi gaze naturale, cu peste 4,6 TWh de energie şi gaze livraţi în 2024 şi o cifră de afaceri de aproape 3 miliarde lei.
Compania este activă şi în regiune, cu subsidiare în Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Republica Moldova.