Cererea, depusă la Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga, se referă la o cerere de despăgubire împotriva Rusiei în urma anexării peninsulei Crimeea în 2014.
„Această decizie a instanței franceze de recunoaștere și acordare a permisiunii de executare a hotărârii definitive permite Naftogaz să continue procedurile de executare pe teritoriul francez”, a declarat Roman Chumak, CEO al Naftogaz Group.
Naftogaz, care acuză Moscova că a confiscat conductele și infrastructura offshore în ceea ce Kievul și UE consideră teritoriu ocupat, a declarat într-un comunicat că acțiunea în justiție a Franței face parte dintr-un efort „de a pune în aplicare cesiunea în țările în care Rusia deține active”.
Vestea de la Paris vine la o zi după ce un tribunal din Sankt Petersburg a majorat premiul împotriva Naftogaz la 1,3 miliarde dolari într-un dosar inițiat de compania rusă Gazprom cu privire la restricția de către compania energetică a tranzitului gazelor naturale pe teritoriul ucrainean, potrivit rapoartelor din presă care citează agenția de presă rusă Interfax.
Tranzitul de gaze către UE prin Ucraina s-a încheiat în acest an când au expirat acordurile de tranzit existente, deși importurile continuă prin conducta Turkstream peste Marea Baltică și apoi către Ungaria și Austria.
Comisia Europeană este de așteptat să prezinte pe 6 mai un plan de acțiune pentru a îndepărta Europa de toate importurile rusești de combustibili fosili, dar Budapesta a exclus deja sprijinirea oricăror sancțiuni pentru gaze, care ar necesita acordul unanim al tuturor celor 27 de membri UE.