CONFERINŢA NEWS.RO – Savin (ROCA Investments): Nu ştiu dacă modificările de fiscalitate sunt atât de mult problema, cât modificările neprevizibile. Mediul economic a învăţat să se adapteze, dar nu poate să se adapteze la ceva ce nu vede din timp

Alexandru Savin, Senior Investment Manager, ROCA Investments afirmă nu atât modificările legislative, ci adoptarea în mod imprevizibil a unor astfel de schimbări afectează mediul economic. „Fiindcă mediul economic a învăţat să se adapteze, dar nu poate să se adapteze la ceva ce nu vede în timp util”, argumentează Savin.

„În ultimii cinci ani mediul economic a trecut prin cel puţin trei crize majore succesive: o criză medicală, o criză geo-politică care a dus la o criză economică. Toate aceste chestiuni au avut efecte semnificative asupra actorilor economici. (…) An după an, sectorul IMM-urilor a trecut printr-o perioadă de ajustare continuă la un cadru nou care s-a schimbat de trei ori în ultimii cinci ani, nu ştiu dacă au mai fost astfel de situaţii în istorie. În condiţiile astea, cred că principala provocare a mediului economic în general este legată de predictibilitate”, a afirmat Alexandru Savin, joi  în cadrul conferinţei IMM-urile, oxigen pentru România – Ediţia a III-a, organizată de News.ro. 

Acesta e de părere că modificările neaşteptate ale actelor normative afectează mediul economic.
„Nu ştiu dacă modificările de fiscalitate sunt atât de mult problema, cât modificările surpriză de fiscalitate neprevizibile, nevizibile anterior. Fiindcă mediul economic a învăţat să se adapteze, dar nu poate să se adapteze la ceva ce nu vede în timp util”, mai spune Alexandru Savin. 

El a vorbit şi despre „măsurile de salvare, punctuale”, care constau în programe guvernamentale adresate unor anumite sectoare economice care au impact asupra lanţului de producţie.
„Şi pe lângă aspectele date de modificările de fiscalitate, mai sunt şi acele măsuri de salvare, punctuale, din partea statului, a diverse sectoare economice care, pe de o parte, ajută o parte dintre participanţi, pe de altă parte are o influenţă semnificativă în lanţul de producţie, de exemplu”, a argumentat Savin.
Alexandru Savin spune că, „pentru a putea crea valoare adăugată, IMM-urile trebuie să stea pe teren solid, să ştie pe ce se bazează”, fapt care nu se poate întâmpla în condiţii de impredictibilitate.
Evenimentul  IMM-urile, oxigen pentru România, ediţia a III-a este organizat de Agenţia de presă News.ro, Team Innovation Media şi Agentia de PR şi comunicare Plurivox şi are ca parteneri  , , , , , iar partener organizaţional .

STUDIU Deloitte: Şapte din zece multinaţionale se aşteaptă la înmulţirea obligaţiilor de raportare fiscală, ca urmare a reglementărilor din ultimii ani

CONFERINŢA NEWS.RO – Pogonaru (AOAR): Am fost mândri de a fi capitalişti. Nu conta ce afacere faci, că ai un magazin cu 1% profit, erai capitalist, se mândreau părinţii cu tine. Am cam rămas tot pe acolo /Marea problemă a IMM, lipsa de valoare adăugată