Potrivit unui comunicat de presă al CNAS, evenimentul va cuprinde trei sesiuni de comunicări dedicate următoarelor teme: drepturile pacienţilor în cadrul asistenţei medicale transfrontaliere, cooperare în domeniul asistenţei medicale transfrontaliere şi Reţele Europene de Referinţă pentru boli rare.
„În cadrul primei sesiuni se vor prezenta drepturile pacienţilor în cadrul asistenţei medicale transfrontaliere şi rolul Punctelor Naţionale de Contact, situaţia emiterii Prescripţiilor electronice la nivelul Uniunii Europene şi statusul Prescripţiei electronice din punct de vedere tehnic. Sesiunea se va finaliza cu o dezbatere despre drepturile pacienţilor în asistenţa medicală transfrontalieră”, a precizat CNAS.
În cadrul celei de-a doua sesiuni se vor aborda proiectele susţinute prin intermediul programului Interreg Europe 2021 – 2027 pentru asistenţa medicală transfrontalieră în regiunile de graniţă şi se vor dezbate modalităţile viitoare de cooperare în domeniu.
Conform sursei citate, în ultima sesiunea vor fi prezentate informaţii privind Reţele Europene de Referinţă pentru Boli Rare: politici, organizare şi apartenenţă, oportunităţi, provocări, dar şi viziunea în domeniu a unei organizaţii româno-maghiare de pacienţi.
În finalul sesiunii se va discuta despre modalităţile de integrare a Reţelelor Europene de Referinţă în sistemele de sănătate din România şi Ungaria.