Conflictul din Orientul Mijlociu a provocat „scântei” în Marea Britanie, spune Starmer

Războiul din Gaza şi escaladarea mortală din Liban au provocat „scântei în propriile noastre comunităţi”, a declarat duminică premierul britanic Keir Starmer, condamnând creşterea numărului de acte antisemite şi islamofobe în Marea Britanie începând cu 7 octombrie.

„Flăcările acestui conflict mortal ameninţă acum să mistuie regiunea. Iar scânteile ajung în propriile noastre comunităţi, aici acasă”, a scris liderul laburist într-un editorial publicat în ziarul The Sunday Times.

Există întotdeauna cei care se folosesc de conflictele din străinătate pentru a inflama conflictele de aici. Din 7 octombrie, am asistat la o creştere a urii josnice împotriva evreilor şi musulmanilor în comunităţile noastre”, continuă el, referindu-se la explozia actelor antisemite şi islamofobe.

În acest lung text publicat în ajunul primului an de la atacul fără precedent asupra Israelului de către mişcarea islamistă palestiniană Hamas, liderul laburist face din nou apel la „toate părţile să acţioneze cu reţinere” şi să „revină la soluţii politice, nu militare”.

„Comemorarea atacurilor din 7 octombrie trebuie să ne reamintească de costul eşecului politic”, a continuat el. Atacul Hamas de pe teritoriul israelian din 7 octombrie s-a soldat cu moartea a 1.205 persoane, majoritatea civili.

La 3 octombrie, 97 de persoane erau încă ţinute captive, dintre care 64 ar fi în viaţă, în timp ce 33 au fost declarate moarte de armata israeliană.

Solicitând eliberarea ostaticilor deţinuţi în Gaza, Starmer a declarat că o soluţie bazată pe două state este „singura viabilă” la conflict.

Ofensiva de represalii a Israelului în Fâşia Gaza a provocat moartea a aproape 41.900 de persoane, în principal civili, potrivit Hamas.

În această privinţă, Starmer consideră că „nu prin traumatizare, lăsând orfani şi prin strămutarea unei alte generaţii (de palestinieni, n.r.) vom obţine un viitor mai bun”.

Într-o scrisoare deschisă publicată duminică, arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, rabinul şef Ephraim Mirvis şi liderul Consiliului naţional consultativ al moscheilor şi imamilor (MINAB), Qari Asim, au făcut apel la poporul britanic să respingă „ura în toate formele sale”.

 

Respingerea candidaturii lui Şoşoacă – Sociolog: Cea mai mare parte a electoratului lui Şoşoacă va aştepta o linie propusă de aceasta. Cum mă îndoiesc că Şoşoacă îşi va îndemna electoratul să voteze cu Simion, cred că principalul beneficiar va fi Lasconi

Studentă ajunsă la spital cu zeci de înţepături de ploşniţe, după ce s-a cazat în cămin. Mesaj al fostului șef al Gărzii de Mediu către premier