Conflictul escaladează: Germania aprobă vânzări de armament către Israel peste estimările anterioare

Noile cifre consultate de dpa au fost dezvăluite ca urmare a unei interpelări a unui deputat din partidul populist Sahra Wagenknecht Alliance (BSW), care se opune transferurilor de armament.

Livrările de arme către Israel sunt controversate în Germania de câteva luni. Anul trecut, guvernul de coaliţie a aprobat tranzacţii de acest tip în valoare de 326,5 milioane de euro, inclusiv pentru armament militar în valoare de 20,1 milioane de euro. Cele mai multe licenţe de export au fost emise după atacul terorist din 7 octombrie 2023 al grupării islamiste palestiniene Hamas împotriva Israelului. În primele luni din 2024, volumul licenţelor a scăzut însă semnificativ, observă dpa.

Răspunsurile anterioare către parlament indicau că până în 21 august fuseseră aprobate livrări de armament către Israel în valoare de numai 14,42 milioane de euro, după ce operaţiunile de acest tip fuseseră sistate din martie. Liderul opoziţiei conservatoare şi al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) de centru-dreapta, Friedrich Merz, a acuzat guvernul că obstrucţionează cererile de licenţe de export ale producătorilor de armament, inclusiv pentru muniţii şi piese de schimb pentru tancuri.

Guvernul a declarat însă de mai multe ori că nu există nicio interdicţie privind exporturile de armament; în cadrul unei dezbateri parlamentare la comemorarea unui an de la atacul din 7 octombrie, chiar cancelarul Olaf Scholz a dat asigurări că „am livrat arme şi vom livra arme”. Agenţia dpa consideră că această promisiune se reflectă în statisticile actualizate.

Cocaină ascunsă în produse alimentare: captură în Brașov

Abdullah Ocalan a primit prima sa vizită din ultimele 43 de luni