Confruntări armate continuă între Cambodgia şi Thailanda, a patra zi, în pofida unui armistiţiu propus de către Trump

#image_title

Thailanda şi Cambodgia au tras tiruri de artilerie duminică, a patra zi la rând, declarându-se în acelaşi timp pregătite să discute un armistiţiu în cadrul unei medieri americane, relatează AFP.

Cele două regate din Asia de Sud-Est sunt angajate în cel mai sângeros episod al unui vechi diferend teritorial.

Schimburi de tiruri şi atacuri aeriene s-au soldayt cu 33 de morţi şi au provocat deplasarea a aproximativ 200.000 de persoane.

Jurnalişti AFP prezenţi la Samraong, în Combodgia, la aproximativ 20 de kilometri de frontiera cu Thailanda, au auzit vineri în zori tiruri de artilerie.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului cambodgian al Apărării, Maly Socheata, a acuzat Thailanda de faptul că a atacat duminică, la ora locală 4.50 (0.50, ora României) două tenple contestate în această regiune, teatrul prinelor confruntări armate, joi dimineaţa.

De atunci, conflictul s-a extins pe multiple fronturi, unele situate la sute de kilometri distanţă între ele, din provincia thailandeză Trat, situată la Golful Thailandei, şi până într-o zonă denumită ”Triunghiul de smarald”, din cauza apropierii sale faţă de laos.

Un adjunct al purtăroului de cuvânt al armatei thailandeze, Ritcha Suksuwanon, a acuzat, la rândul său, că Cambodgia a lansat duminicăk, spre ora locală 4.00 (0.00, pra României), asalturi în două locuri.

APELURI LA ARMISTIŢIU

Preşedintele american Donald Trump a anuţat sâmbătă, după ce a discutat cu cei doi lideri, că cele două ţări sunt pregătite să ajungă la un armistiţiu.

El a salutat două ”conversaţii foarte bune” şi şi-a exprimat speranţa, într-un mesaj postat pe reţeaua sa Truth Social, că cei doi vecini ”se vor înţelege încă mulţi ani”.

Bagkokul a anuţnat că ”acceptă în principiu să implementeze un armistiţiu”, dar că aşteaptă să vadă dacă intenţia Phnom Penh-ului este ”sinceră”.

Premierul khmer Hun Manet a salutat această ”veste bună pentru militari şi poporul celor două ţări” şi l-a însărcinat pe şeful său al diplomaţiei Prak Sokhonn să se coordoneze cu omologul său american Marco Rubio pentru a ”pune capăt” conflictului.

Anterior, o încercare de mediere dub egida malaysiei, care deţine preşedinţia rotativă a Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), din care cele două regate fac parte, s-a soldat cu un eşec.

Thailanda şi Cambodgia se află în discuţii cu Casa Albă pe tema taxelor vamale prohibitive care urmează să lovească aceste două economii dependente de exporturile lor începând de la 1 august.

Donald Trump a apreciat că este ”nepotrivit” să revină la masa negocierilor în partea comercială att timp cât ”n-au încetat” luptele.

ONU a îndemnat sâmbătă cele două ţări vecine să încheie ”iimediat” un armistiţiu.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres s-a declarat ”disponibil să contribuie la orice efort în vederea unei soluţionări paşnice a conflictului”, a anunţat un adjucnt al purtătorului de cuvânt al ONU, Farhan Haq.

TRASAREA FRONTIEREI, CONTESTATĂ

Relaţiile diplomatice între cele doi vecini, care au legături culturale şi economice bogate, se află la cel mai scăzut nivel de zeci de ani.

Violenţele în curs s-au soldat cu 20 de morţi thailandezi – inclusiv şapte militari -, iar cambodgia a anunţat 13 morţi – inclusiv cinci militari.

Peste 138.000 de thailandezi au  evacuat zone de risc, ptorivit Bangkokului, iar peste 80.000 de cambodgieni au evacuat de cealaltă parte a frontierei, potrivit Phnom Penh-ului.

Cele două ţări contestă traserea frontierei lor comune, stabilită în timpul Indochinei franceze.

Înaintea confruntărirlor actuale, cel mai violent episod din acest diferend a constat în confruntări în zona Templului Preah Vihear, în perioada 2008-2011, soldate cu cel puţin 28 de morţi şi zeci de mii de deplasaţi.

Tribunalul ONU a dat câştig de cauză Cambodgiei în două rânduri, în 1962 şi 2013, în privinţa proprietăţii Tenplului Preah Vihear, clasat în Patrimoniul Mondial al UNESCO, şi asupra zonei din jur.

ANPC a controlat 36 de operatori economici de pe litoral şi a dat amenzi de peste 250.000 de lei – Au fost găsite produse expirate și condiţii de igienă precare

Zeci de contracte publice pentru firma partenerei vicepremierului Dragoș Anastasiu: achiziții directe, legături politice și opacitate în cheltuirea banului public