Luptele de la frontieră dintre Cambodgia şi Thailanda s-au soldat cu 33 de morţi de ambele părţi ale graniţei, potrivit ultimelor cifre disponibile sâmbătă, Phnom Penh cerând vecinului său o „încetare imediată a focului”, relatează AFP.
Conflictul de frontieră de lungă durată a degenerat joi în confruntări care au implicat avioane de luptă, tancuri, trupe terestre şi focuri de artilerie – un nivel de violenţă care nu a mai fost înregistrat din 2011, ceea ce a determinat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.
Sâmbătă, Ministerul Apărării din Cambodgia a anunţat că 13 persoane au fost ucise şi 71 rănite de partea cambodgiană.
Armata thailandeză a declarat că cinci soldaţi au fost ucişi vineri, ridicând bilanţul victimelor de partea thailandeză la 20 (14 civili şi şase soldaţi).
În total, bilanţul victimelor îl depăşeşte acum pe cel al precedentei serii de confruntări majore de la frontiera dintre cele două ţări, soldate cu 28 de morţi între 2008 şi 2011.
Ambele părţi au raportat ciocniri în jurul orei 05:00 (22:00 GMT vineri). Phnom Penh a acuzat forţele thailandeze că au tras „cinci proiectile de artilerie grea” în mai multe locuri din provincia Pursat, care se învecinează cu Thailanda.
Sâmbătă, jurnaliştii AFP din oraşul cambodgian Samraong, în apropiere de creasta de dealuri acoperite de copaci care marchează graniţa, au auzit focuri de artilerie.
Un sătean thailandez contactat telefonic în timp ce se afla într-un adăpost din provincia Sisaket, la aproximativ 10 km de frontieră, a declarat, de asemenea, că a auzit focuri de artilerie.
„Vreau doar ca acest lucru să se termine cât mai curând posibil”, a declarat Sutian Phiewchan pentru AFP.
Confruntările au forţat peste 138 000 de persoane să evacueze regiunile thailandeze adiacente frontierei, în timp ce în Cambodgia peste 35 000 de persoane au trebuit să îşi părăsească locuinţele.
Vineri, la sfârşitul reuniunii cu uşile închise a Consiliului de Securitate al ONU de la New York, ambasadorul Cambodgiei la ONU, Chhea Keo, a declarat că ţara sa doreşte o încetare a focului.
„Cambodgia a solicitat o încetare imediată şi necondiţionată a focului şi, de asemenea, am solicitat o soluţionare paşnică a conflictului”, a declarat el.
Ministrul thailandez de externe, Maris Sangiamposa, a declarat sâmbătă că Cambodgia trebuie să dea dovadă de „sinceritate reală pentru a pune capăt conflictului”.
„Îndemn Cambodgia să înceteze să încalce suveranitatea thailandeză” şi să se întoarcă la „dialogul bipartizan”, a declarat ministrul.
Vineri, înainte de desfăşurarea reuniunii ONU, Thailanda declarase că lasă uşa deschisă negocierilor, cu Malaysia ca posibil intermediar.
Malaysia prezidează în prezent Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (Asean), din care Thailanda şi Cambodgia sunt membre.
Ambele părţi se acuză reciproc că au deschis focul primele. Thailanda susţine că Cambodgia a vizat infrastructura civilă, inclusiv un spital şi o benzinărie, afirmaţie pe care Phnom Penh a negat-o.
Cambodgia acuză forţele thailandeze de utilizarea muniţiilor cu dispersie.
Fostul prim-ministru thailandez Thaksin Shinawatra, o figură influentă în regat, a vizitat sâmbătă mai multe adăposturi pentru a se întâlni cu persoanele evacuate.
„Armata trebuie să îşi încheie operaţiunile înainte ca orice dialog să poată avea loc”, a declarat Thaksin.
Aceste lupte reprezintă o escaladare majoră a conflictului dintre Cambodgia şi Thailanda cu privire la frontiera lor comună de 800 de kilometri. Cei doi vecini contestă demarcarea acesteia, definită pe vremea Indochinei franceze.
O hotărâre a Curţii Internaţionale de Justiţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite din 2013 a soluţionat problema pentru mai mult de un deceniu, dar criza actuală a izbucnit în mai, când un soldat cambodgian a fost ucis într-un schimb de focuri nocturn în aşa-numita zonă a Triunghiului de smarald.
Relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat şi mai mult luna trecută, când fostul prim-ministru cambodgian Hun Sen a divulgat o înregistrare a unei convorbiri telefonice cu prim-ministrul thailandez de la acea vreme, Paetongtarn Shinawatra, despre disputa de frontieră.
Această scurgere de informaţii a provocat o criză politică în Thailanda. Cuvintele politicienei, care este şi fiica lui Thaksin, au fost interpretate ca o dezaprobare a generalilor din Bangkok şi au dus la suspendarea sa de către Curtea Constituţională.