Consilierul prezidenţial Gheorghe Gabriel Bologan, eliberat din funcţie, fiind acreditat ambasador la Vatican

Consilierul prezidenţial pentru politică extenă Gheorghe Gabriel Bologan a fost eliberat din funcţie, fiind acreditat ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun.

Confom unui anunţ a Admnistraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru eliberarea din funcţie a consilierui prezidenţial George Gabriel Bologan.

Tot luni, preşedintele Iohannis a semnat decretul privind acreditarea lui George Gabriel Bologan în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României pe lângă Sfântul Scaun.

George Gabriel Bologan a fost numit Consilier Prezidenţial la Departamentul Poltică Externă la data de 6 februarie 2024.

George Gabriel Bologan (n. 1974) a urmat cursuri de filozofie şi teologie la diferitele universităţi pontificale romane (Gregoriană, Institutul Pontifical Oriental, Urbaniană şi Sant’Anselmo), absolvite în anul 2000 cu titlul de licenţă. De asemenea, a absolvit Facultatea de Ştiinţele Comunicării la Universitatea Liberă „Maria Santissima Assunta din Roma” (2009) şi a urmat mai multe cursuri aprofundate: „Ştiinţele Comunicării”, la Pontificia Università  Urbaniana din Roma (1998) şi „Conceptele de regional şi euro-regional în domeniul administraţiei publice în perspectiva politică a UE”, Universitatea de Stat din Oradea (2022), confom CV-ului oficial.

A urmat cursuri de specializare la Institutul Diplomatic Român, Societatea Italiană pentru Organizaţii Internaţionale, NATO Defence College din Roma, Universitatea Oxford (Oxford Leadership Executiv Program). A absolvit cursul postuniversitar „Securitate şi bună guvernare”, organizat la Colegiul Naţional de Apărare – Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” promoţia 2020.

Este autor al mai multor publicaţii, cercetări şi articole, printre care: Alcide De Gasperi, „United Europe and its Borders”, în The Evaluation of Cross-Border Cooperation in Europe (2017), şi „Europa cristiana”, vol. „Sub cerul Italiei”, Ed. Antim Ivireanul, Râmnicu Vâlcea (2004).

Începând din anul 2003 a ocupat mai multe poziţii în cadrul misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare ale României în străinătate. A fost Consul General al României la Milano (2012), Ambasador al României în Italia (2016-2022), Ambasador al României în Regatul Spaniei (2022-2024).

A reprezentat România la mai multe reuniuni informale pe durata Preşedinţiilor italiene şi spaniole la Consiliul Uniunii Europene.

A fost distins de preşedintele Italiei cu Ordinul de Merit al Republicii Italiene în grad de Mare Ofiţer (2019), Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării din România (2023), Ordinul Sfântului Iacob cel Mareal Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei (2024) şi Ordinul Sfintei Treimi al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică din România (2018).

Este profesor asociat la Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Ştiinţe Politice, şi doctorand al Universităţii de Stat Babeş- Bolyai din Cluj Napoca, Facultatea de Istorie şi Filozofie, Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene.

 

Proteste tot mai puternice în Insulele Canare împotriva valului mare de migranți din Africa care iau cu asalt insulele

Arabia Saudită inaugurează o insulă de lux în megalopolisul futurist Neom