Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte luni la solicitarea Teheranului pentru a discuta despre atacul Israelului asupra Iranului

„Acțiunile regimului israelian constituie o amenințare gravă la adresa păcii și securității internaționale și destabilizează în continuare o regiune deja fragilă”, a declarat ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, într-o scrisoare adresată sâmbătă celor 15 membri ai Consiliului.

„Republica Islamică Iran, în conformitate cu principiile consacrate în Carta Organizației Națiunilor Unite și în temeiul dreptului internațional, își rezervă dreptul inerent de a răspunde legal și legitim la aceste atacuri criminale la momentul oportun”, a scris el.

Zeci de avioane israeliene au efectuat trei valuri de lovituri înainte de zorii zilei de sâmbătă împotriva fabricilor de rachete și a altor centre militare din apropierea Teheranului și din vestul Iranului, a declarat armata israeliană. Acestea au reprezentat represalii pentru atacul Iranului de la 1 octombrie asupra Israelului cu aproximativ 200 de rachete balistice, iar Israelul și-a avertizat inamicul puternic înarmat să nu riposteze după ultima lovitură.

Ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon, a respins plângerea Iranului la ONU, afirmând într-o declarație duminică că Iranul „încearcă să acționeze împotriva noastră în arena diplomatică cu afirmația ridicolă că Israelul a încălcat dreptul internațional”.

„Așa cum am declarat în repetate rânduri, avem dreptul și datoria de a ne apăra și vom folosi toate mijloacele de care dispunem pentru a proteja cetățenii Israelului”, a declarat Danny Danon.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel „la toate părțile să înceteze toate acțiunile militare, inclusiv în Gaza și Liban, să depună eforturi maxime pentru a preveni un război regional total și să revină pe calea diplomației”, a declarat sâmbătă purtătorul său de cuvânt, Stephane Dujarric, într-o declarație.

Scandal în fața unui magazin de lângă București – Participanții la încăierare erau băuți, deși erau la volan

Mai multe avioane israeliene au încălcat spaţiul aerian iranian în operaţiunea de sâmbătă dimineaţă (oficiali israelieni)