Consiliul de Securitate al ONU sprijină forţele de menţinere a păcii din Liban după atacurile israeliene

Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi-a exprimat luni profunda îngrijorare după ce mai multe poziţii de menţinere a păcii ale ONU din sudul Libanului au fost atacate pe fondul confruntărilor dintre armata israeliană şi militanţii Hezbollah susţinuţi de Iran, potrivit Reuters.

Într-o declaraţie adoptată prin consens, consiliul format din 15 membri a îndemnat, de asemenea, toate părţile – fără a le numi – să respecte siguranţa şi securitatea personalului şi a sediilor misiunii de menţinere a păcii a ONU, cunoscută sub numele de UNIFIL.

„Forţele de menţinere a păcii ale ONU şi sediile ONU nu trebuie să fie niciodată ţinta unui atac”, a declarat consiliul, reiterându-şi sprijinul pentru UNIFIL şi importanţa operaţiunii pentru stabilitatea regională.

De asemenea, Consiliul de Securitate a solicitat punerea în aplicare integrală a Rezoluţiei 1701, adoptată în 2006 cu scopul de a menţine pacea la frontiera dintre Liban şi Israel. Consiliul „a recunoscut necesitatea unor măsuri practice suplimentare pentru a ajunge la acest rezultat”, dar nu a oferit detalii.

De la începutul operaţiunii terestre israeliene în Liban, la 1 octombrie, poziţiile UNIFIL au fost afectate de 20 de ori, inclusiv prin foc direct şi un incident duminică, când două tancuri israeliene au pătruns prin porţile unei baze UNIFIL, a declarat ONU.

„Cinci pacificatori au fost răniţi în timpul acestor incidente, inclusiv un pacificator care a suferit o rană de glonţ”, a declarat luni reporterilor purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric. „Sursa acestor focuri de armă nu a fost încă confirmată de UNIFIL”.

CCR discută sesizarea USR şi Forţa Dreptei pe legea de modificare a OG privind transporturile rutiere

VIDEO Moment istoric în muzica clasică – Un robot cu trei brațe a dirijat în timpul unui concert simfonic