Consiliul Judeţean al Elevilor Vrancea solicită autorităţilor să ia măsuri pentru asigurarea condiţiilor de studiu în şcolile din Focşani, în condiţiile în care peste 11.000 de elevi şi preşcolari din municipiu nu au căldură în sălile de clasă. Societatea ENET, care furniza apă caldă şi agent termic în sistem centralizat, a intrat în insolvenţă din cauza datoriilor, iar la începutul lunii noiembrie a rămas fără contract de furnizare a gazelor naturale.
”Consiliul Judeţean al Elevilor Vrancea îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de situaţia gravă în care se află elevii şi preşcolarii din municipiul Focşani, obligaţi să înveţe în frig din cauza datoriilor autorităţilor locale. Peste 11.000 de elevi şi preşcolari sunt afectaţi direct de această criză, având orele reduse şi activitatea educaţională puternic perturbată. Această situaţie nu doar că afectează procesul educaţional, dar pune în pericol şi sănătatea elevilor, mai ales în contextul temperaturilor tot mai scăzute. În numeroase şcoli din Focşani, încălzirea lipseşte cu desăvârşire, iar elevii sunt nevoiţi să petreacă ore întregi în săli de clasă neîncălzite, îmbrăcaţi în haine groase pentru a face faţă frigului”, arată reprezentanţii Consiliului Elevilor Vrancea, joi, într-un comunicat de presă.
Ei ”condamnă ferm lipsa de responsabilitate şi management eficient din partea autorităţilor locale şi solicită Primăriei Municipiului Focşani şi altor instituţii implicate să ia măsuri urgente pentru a asigura condiţiile minimale de desfăşurare a actului educaţional”.
”De asemenea, solicităm transparenţă din partea autorităţilor locale în privinţa măsurilor care vor fi implementate pentru rezolvarea acestei probleme. Considerăm că educaţia este un drept fundamental al fiecărui copil şi că această situaţie reprezintă o încălcare gravă a acestui drept. La momentul actual, susţinem cu tărie că învăţământul online este singura opţiune adecvată, pentru ca elevii să aibă parte de un mediu sigur şi sănătos. Având în vedere condiţiile actuale, facem apel ca tranziţia către educaţia online să se urgenteze”, adaugă reprezentanţii elevilor.
În acest context, Consiliul Judeţean al Elevilor iniţiază mişcarea ”Căldura nu este o materie opţională!”, pentru a sensibiliza opinia publică şi autorităţile. Astfel, vineri, elevii sunt invitaţi să vină cu pături, mănuşi, fulare în unităţiile de învăţământ afectate. ”Îi încurajăm să se posteze cu acestea pe reţelele de socializare, folosind hashtag-ul #Îngheţ, şi să creeze pancarte care să transmită mesajul nostru”, transmite Consiliul Elevilor.
”«Căldura nu este o materie opţională!», iar acest aspect trebuie să fie clar pentru toţi factorii responsabili. Fiecare zi în care această problemă rămâne nerezolvată semnifică o zi pierdută pentru educaţia şi viitorul elevilor, o situaţie inacceptabilă. Solicităm autorităţilor competente să asigure furnizarea căldurii în toate unităţile de învăţământ afectate şi să urgenteze învăţământul online până la remedierea situaţiei. Pe această cale, îndemnăm toţi actorii implicaţi în sistemul educaţional să susţină protestul nostru, dar şi să semneze petiţia. Sunt sigură că putem fi schimbarea ce ne-o dorim în comunitate”, a declarat Miruna-Elena Comănescu, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Vrancea.
În 5 noiembrie, primarul municipiului Focşani, Cristi Misăilă, anunţa că va înfiinţa o societate nouă pentru furnizarea de căldură şi apă caldă.
”Voi iniţia procedurile legale pentru înfiinţarea unei noi societăţi comerciale care să asigure producerea, distribuţia şi furnizarea de energie termică în sistem centralizat în oraş. Societatea nou înfiinţată va prelua activitatea de producere a agentului termic de la ENET SA şi va permite asigurarea continuităţii serviciilor de alimentare cu apă caldă şi căldură pentru locuitorii Municipiului Focşani. Această decizie a fost luată ca urmare a problemelor financiare istorice ale ENET SA, societate care a rămas fără un contract de furnizare a gazelor naturale de la începutul lunii noiembrie”, arăta el.
Primarul menţiona că, pentru reluarea în regim de urgenţă a furnizării de agent termic şi apă caldă, a făcut demersuri la Guvern pentru obţinerea unui sprijin financiar necesar, valoarea consumului de gaze estimat pentru o lună de iarnă fiind de 8 milioane de lei.
”În urma memoriilor făcute, a fost pregătit un proiect de H.G. pentru alocarea de fonduri, în vederea reluării furnizării de energie termică, acest serviciu fiind unul cu un puternic impact social. Imediat cum vor fi alocaţi aceşti bani de către Guvernul României, va fi reluată furnizarea agentului termic către abonaţii la sistemul centralizat de încălzire”, afirma Misăilă.
Potrivit primarului, pentru a preîntâmpina oprirea căldurii şi apei calde de către ENET SA, societate aflată în insolvenţă, Primăria a plătit în avans subvenţia la energia termică aferentă trimestrului IV din acest an însă sumele au fost prea mici pentru a achita întreaga cantitate de gaze naturale pentru tot sezonul rece 2024.
”Acest lucru vine şi pe fondul încasărilor mici pe care ENET le-a înregistrat de la abonaţi, acestea nefiind suficiente pentru a achita măcar facturile curente la gazele consumate. O analiză arată faptul că doar 37% din abonaţi au plătit facturile de căldură/apă caldă către ENET SA. În aceste condiţii, doar pe primul semestru din acest an, ENET SA a înregistrat o pierdere de 10,2 milioane lei. La finalul lunii septembrie 2024, societatea avea datorii de 221,2 milioane lei, din care 148,9 milioane lei sunt datoriile înscrise la masa credală. Societatea este deja în procedură de insolvenţă şi, din 2022, nu mai beneficiază de bonusul pentru energia electrică produsă în cogenerare, adică de alte sume de bani pe care le-ar fi putut încasa”, explica el.