Ministrul Sănătăţii reclamă că există „blocaje birocratice” în ceea ce priveşte construcţia de spitale. Alexandru Rogobete a dat exemplul unui spital pentru care lucrările au stagnat 16 luni, pentru că nu a fost eliberat un aviz de mediu, din cauză că pentru construirea unităţii sanitare ar fi trebuit tăiaţi trei nuci. În cele din urmă, copacii au fost relocaţi. Ministrul spune că motive pentru întârzieri sunt şi „indolenţa” ori „nepăsarea” unor persoane.
„Important este să tragem concluziile şi să înţelegem de ce avem anumite blocaje birocratice şi cum putem ca pe viitor să nu le mai avem, pentru că aici discutăm de modificări legislative. Şaisprezece luni pentru emiterea unui aviz. Un aviz de mediu. (…) A fost complicat. Aveam pe teren trei nuci. Nucul are legislaţie specială, nu poate fi tăiat în orice condiţii. Şi pentru că pe acel teren erau trei nuci, a durat atât de mult”, a afirmat Alexandru Rogobete duminică, la Digi 24.
Ministrul nu a precizat despre ce spital este vorba, arătând doar că a fost nevoie de 16 luni pentru emiterea unui aviz pentru „o investiţie imensă de peste 200 de milioane”. În cele din urmă, nucii au fost relocaţi şi în prezent spitalul se construieşte a adăugat ministrul.
„Acesta este realitatea. Este un motiv. Mai sunt multe altele, sigur, că discutăm aici de indolenţă, de nepăsare la pachet. Dar pe de altă parte, şi aş mai face o menţiune, toate au fost semnate în acelaşi timp. Unele se finalizează anul acesta sau în termen, iar altele nu. Ministerul Sănătăţii a avut… Nu mă dezic de întârzieri, mi le asum cu totul. Ministerul Sănătăţii în această ecuaţie este finanţator. Implementatorul, în 99% din situaţii, cu excepţia a două, este beneficiarul, adică autoritatea locală. Eu aş îndruma oamenii, din când în când, să întrebe şi autoritatea locală de ce la Bistriţa, sau la Cluj, sau la Alba Iulia, sau la Vaslui. Spitalul se construieşte, nu are întârzieri sau are întârzieri minore care pot fi recuperate şi în alte locuri, nu”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.