Contre dure pe axa Moscova – Berlin: Rusia a acuzat Germania că a încălcat Tratatul istoric de ‘unificare a Germaniei’

„Ambasadorului i s-a spus că acest pas al cercurilor conducătoare din Germania a fost o continuare a cursului pentru o revizuire târâtoare a rezultatelor celui de-al Doilea Război Mondial și a militarizării țării. Există o încălcare gravă a spiritului și literei Tratatului privind reglementarea finală cu privire la Germania din 12 septembrie 1990 („Tratatul 2+4″), în conformitate cu prevederile alineatului 3 al articolului 5, din care este obligat să prevină desfășurarea și desfășurarea de trupe străine pe teritoriul fostei RDG”, a declarat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Ministerul rus a cerut o explicație imediată și exhaustivă din partea Germaniei cu privire la această situație, menționând că „se sugerează paralele tragice” în legătură cu remilitarizarea Germaniei în 1936, încălcând termenii Tratatului de la Versailles.

„Acum, în stadiul istoric actual, foștii aliați occidentali din coaliția anti-Hitler nu numai că au binecuvântat Berlinul pentru o încălcare directă a unuia dintre documentele legale internaționale de bază, dar au devenit și complici direcți ai acestuia”, a subliniat Ministerul rus de Externe.

„Washingtonul, Bruxellesul şi Berlinul trebuie să fie conştienţi că extinderea infrastructurii militare a NATO pe teritoriul fostei Germanii de Est va avea consecinţe negative şi nu va rămâne fără un răspuns corespunzător din partea Rusiei”, se afirmă în comunicatul MAE de la Moscova.

Reacția Berlinului

Centrul de comandament naval în Marea Baltică inaugurat de Germania pentru a coordona forţele NATO nu încalcă nicio dispoziţie a tratatului care reglementează statutul internaţional al ţării de la reunificarea sa, a transmis marţi Berlinul, după ce Rusia a ameninţat cu consecinţe în urma acestei măsuri, relatează AFP.

Diplomatul „a dezminţit fără echivoc că acordul 2+4 ar fi fost încălcat de către guvernul federal”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe german.

Centrul inaugurat

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a anunțat deschiderea unui nou cartier general naval NATO la Rostock, luni, 21 octombrie. Cartierul general de la Rostock va monitoriza situația din regiunea Mării Baltice și va coordona acțiunile navale ale aliaților. Cartierul general al Alianței Nord-Atlantice va fi condus de amiralul german Stefan Heisch.

content-image

„Ei caută să destabilizeze securitatea europeană, să submineze încrederea și să extindă influența. Trebuie să ne asigurăm că Putin nu va scăpa. Trebuie să ne apărăm și să facem tot ce putem pentru a ne sprijini partenerii de pe flancul estic al NATO”, a declarat Pistorius, citat de Bild.

 

Săptămâna trecută, șeful Serviciului Federal de Informații al Germaniei, Bruno Kahl, a declarat că Rusia ar putea ataca NATO înainte de 2030. Potrivit acestuia, Kremlinul vede Germania ca pe un adversar, deoarece Berlinul este al doilea cel mai mare susținător al Kievului. El a subliniat, de asemenea, că probabilitatea ca NATO să aplice articolul privind apărarea reciprocă în următorii ani va rămâne ridicată.

În ianuarie, publicația The Times, citând oficiali militari de rang înalt din Germania, Statele Unite și Olanda, a scris că NATO are aproximativ trei ani pentru a se pregăti pentru un posibil atac rusesc. Atacul, așa cum se sugerează în alianță, ar putea începe cu atacuri cibernetice și atacuri cu rachete asupra unor ținte militare și civile din spatele Europei, ceea ce ar duce la dezorganizarea rutelor de aprovizionare și la întreruperea capacităților de apărare.

Principala țintă a atacului ar putea fi Germania, prin al cărei teritoriu există rute cheie pentru aprovizionarea trupelor și transferul acestora pe poziții avansate. Facilități precum fabricile de arme și muniții, centrele de comandă, centralele electrice, podurile și căile ferate ar putea să fie în pericol.

Invazia pe scară largă a Moscovei în Ucraina a sporit temerile legate de o posibilă agresiune rusă. Marea Baltică este o rută de aprovizionare importantă pentru NATO şi are o importanţă economică esenţială pentru ţările aliate din vecinătate.

Alianţa Nord-Atlantică a avertizat cu privire la spionarea sistematică a infrastructurii sale şi alte ameninţări potenţiale în regiune din partea Rusiei, care are porturi la Marea Baltică în exclava Kaliningrad şi în jurul oraşului Sankt Petersburg. În consecinţă, NATO a decis să-şi consolideze capacităţile de apărare în Marea Baltică, mai notează DPA

FOTO Accident între două camioane în Vâlcea. Un TIR s-a răsturnat și a luat foc

Filipine a suspendat activitatea guvernamentală şi a închis şcolile în așteptarea unei furtuni tropicale