Controverse: Salarii de lux la Complexul Energetic Oltenia, reclamate de FACIAS la Ministerul Energiei

„Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a demascat managementul defectuos al Societăţii Complexului Energetic Oltenia, care menţine privilegii salariale şi beneficii exorbitante, chiar dacă cifra de afaceri a companiei a scăzut de patru ori într-un singur an. Datele oficiale arată o prăbuşire dramatică a profitului net a CE Oltenia, de la 3,5 miliarde de lei în 2022 la 1 miliard de lei în 2023, iar în 2024 a scăzut alarmant la doar 285 de milioane de lei, adică de aproape 12 ori mai puţin decât în ​​2022”, a transmis, vineri, FACIAS, într-un comunicat de presă.

”În ciuda acestei prăbuşiri financiare, conducerea CE Oltenia continuă să beneficieze de salarii şi avantaje financiare disproporţionate faţă de situaţia economică a companiei. Conform informaţiilor publice, în 2023, membrii Directoratului CE Oltenia au încasat lunar aproximativ 30.000 de lei, directorii din conducerea executivă au primit salarii între 14.600 şi 20.500 de lei pe lună, iar liderii de sindicat angajaţi ca inspectori sociali au avut salarii nete cuprinse între 9.000 şi 10.500 de lei”, a mai transmis organizaţia, care menţionează că a solicitat oficial conducerii CE Oltenia explicaţii privind politica salarială şi beneficiile acordate.

”În răspunsul semnat de Iulius-Dan Plavet, preşedinte directorat CE Oltenia, se precizează că, în decembrie 2024, cel mai mare salariu brut din companie a fost de 28.219 lei pe lună, iar salariul mediu brut se află la 13.195 lei (…) Dacă CE Oltenia va aplica în 2025 aceeaşi politică salarială ca în anii anteriori, cu un management rupt de realitate care menţine salariile de lux chiar în contextul prăbuşirii financiare a companiei, FACIAS atrage atenţia că am putea asista la o devalizare accelerată a acestei companii, la acumularea de datorii publice şi, în final, la riscul intrării în incapacitate de livrare a energiei pentru consumatori”, a mai transmis organizaţia.

Potrivit reprezentanţilor acesteia, ”având în vedere discrepanţele majore dintre veniturile conducerii şi situaţia financiară precară a companiei, FACIAS solicită Ministerului Energiei şi altor instituţii competente să iniţieze un audit detaliat asupra utilizării banilor publici la CE Oltenia”.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunţă că a trimis Corpul de Control la Depogaz: România are 1,35 miliarde normal metri cubi în depozite, cu un grad de umplere de 43,4%. România nu rămâne fără gaz pentru români şi companiile româneşti!

Un român a murit după ce a fost împușcat în cap, în Italia: Jefuia un apartament, cu mai mulți bărbați