Cooperarea economică dintre Azerbaidjan și Ungaria, tot mai puternică: Ce spune CEO-ul MOL despre importanța noilor contracte

„20 septembrie este o zi grozavă pentru cooperarea economică dintre Azerbaidjan și Ungaria și, datorită relațiilor guvernamentale excelente dintre țările noastre, am putut să ne aprofundăm și mai mult cooperarea în afaceri. ACG este bijuteria noastră, deoarece este cel mai mare furnizor internațional de În plus, participarea MOL la proiect este legătura economică emblematică a celor două țări pentru rafinăriile noastre atât din Slovacia, cât și din Croația, prin urmare, întreaga regiune beneficiază de acest parteneriat

că acest parteneriat are un viitor strălucit și aștept cu nerăbdare alte succese în explorarea onshore în Azerbaidjan, pe lângă dezvoltarea continuă a ACG offshore”, a spus MOL într-o declarație publicată.

Grupul MOL a intrat în Azerbaidjan în 2020, achiziționând un pachet de 9,57% din acțiunile Azeri-Chirag-Gunashli („ACG”), unul dintre cele mai mari zăcăminte petroliere din lume, și un pachet efectiv de 8,9% din conducta Baku-Tbilisi – Ceyhan („BTC”), care transportă petrol în portul mediteranean Ceyhan. Această pondere reprezintă 15% din producția totală a MOL și 25% din rezervele totale din 2023. Conducta BTC joacă un rol important în furnizarea de petrol MOL rafinăriilor Grupului MOL din Europa Centrală și de Est, inclusiv Rafinăria Slovnaft Bratislava și Rafinăria INA Rijeka.

Activul azer oferă MOL flexibilitatea de a decide dacă să vândă o parte din petrolul produs la ACG în portul Ceyhan către terți sau să îl folosească în cadrul Grupului MOL în regiunea sa centrală ECE pentru a contribui la securitatea europeană a aprovizionării cu energie și pentru a crește flexibilitatea livrărilor de ţiţei pentru companii.

Deși MOL este acționar minoritar, contribuie activ la dezvoltarea ACG folosind expertiza sa în gestionarea rezervoarelor, dezvoltarea subterană și optimizarea producției. Compania a semnat un acord major în Azerbaidjan pentru a dezvolta rezervele de gaze ale zăcământului ACG.

După SOCAR și bp, MOL este al treilea cel mai mare acționar al gigantului câmp ACG. MOL va studia, de asemenea, posibilitatea de a lucra la blocul Shamakhi-Gobustan de câmpuri onshore din Azerbaidjan.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Atac masiv asupra Ucrainei – A fost vizată, în special, capitala Kiev

O nouă descoperire importantă de petrol și gaze în Marea Nordului