Partidului Libertății (FPO), o formațiune suveranistă, eurosceptică, radicală anti-imigrație și ostilă sancțiunilor împotriva Rusiei, a câștigat cu 28,8% alegerile parlamentare desfășurate în Austria pe 29 septembrie. În urma premierei politice, Partidul Popular austriac (OVP) conservator, clasat pe locul doi cu 26,3%, a demarat negocierilor pentru formarea unui nou guvern cu Partidul Social-Democrat (SPO), aflat pe locul trei cu 21,1%, și cu partidul liberal NEOS, clasat pe locul patru, dar nu au reușit să se înțeleagă.
Criza s-a agravat după ce șeful Guvernului, cancelarul Karl Nehammer, și-a anunțat demisia, astfel că scena politică austriacă a intrat într-o nouă logică.
Președintele Austriei a anunțat luni că l-a însărcinat pe liderul extremei drepte, Herbert Kickl, să formeze un nou guvern. Van der Bellen a declarat că „nu a fost uşor” să ia această decizie dar că „respectul pentru alegători cere să accept această majoritate”. Conform acestuia, mandatul a fost încredințat cu condiția ca guvernul să respecte anumite condiții de bază: statul de drept, separarea puterilor, drepturile omului și ale minorităților, mass-media liberă și independentă și apartenența la UE.
După o reuniune a liderilor conservatorilor austrieci (OVP), duminică, liderul interimar Christian Stocker a declarat că a fost autorizat de către partidul său să înceapă negocieri cu extrema dreaptă în vederea formării unui nou Guvern, relatează AFP, conform News.ro. „Această ţară are nevoie de un Guvern stabil în prezent şi nu putem continua să pierdem un timp pe care nu-l avem în campanii electorale sau alegeri”, a declarat el.
Un cercetător ştiinţific, Thomas Hofer, a apreciat că o coaliţie condusă de extrema dreaptă, împreună cu conservatorii ca partener minoritar, a devenit ”extrem de probabilă”. În opinia sa, OVP ”nu-şi poate permite” alte alegeri.