Coreea de Nord a trimis 3.000 de soldaţi suplimentari în Rusia în acest an

Coreea de Nord a trimis 3.000 de soldaţi suplimentari în Rusia în acest an, pe lângă miile de soldaţi deja trimişi pentru a sprijini invazia Rusiei în Ucraina, a anunţat joi armata sud-coreeană, adăugând că Phenianul continuă de asemenea să furnizeze Moscovei rachete, artilerie şi muniţie, informează AFP.

„Se estimează că 3.000 de soldaţi suplimentari au fost trimişi ca întăriri între ianuarie şi februarie”, a anunţat Statul Major interarme sud-coreean (JCS), adăugând că estimează că 4.000 din cei 11.000 de soldaţi nord-coreeni desfăşuraţi iniţial în Rusia au fost ucişi sau răniţi.

Rusia şi Coreea de Nord, aliaţi tradiţionali, s-au apropiat şi mai mult de când Moscova a invadat Ucraina în 2022.

Până în prezent, nici Moscova, nici Phenianul nu au confirmat sau infirmat prezenţa trupelor nord-coreene în Rusia.

Cu toate acestea, cele două ţări au semnat un tratat de securitate şi apărare în iunie 2024, în timpul unei vizite a preşedintelui rus Vladimir Putin în Coreea de Nord.

„În plus faţă de forţa de muncă, Coreea de Nord continuă să furnizeze rachete, echipamente de artilerie şi muniţie”, se arată în raportul Statului Major sud-coreean.

„Până în prezent, se estimează că Phenianul a furnizat o cantitate semnificativă de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune (SRBM), precum şi aproximativ 220 de unităţi de tunuri autopropulsate de 170 mm şi lansatoare de rachete multiple de 240 mm”, a precizat aceeaşi sursă.

JCS a avertizat că „aceste cifre ar putea creşte în funcţie de situaţia de pe câmpul de luptă”.

Relaţiile dintre Phenian şi Seul sunt la cel mai scăzut nivel de ani de zile, Coreea de Nord lansând anul trecut o serie de rachete balistice, încălcând sancţiunile ONU.

Experţii au sugerat că armata nord-coreeană, dotată cu arme nucleare, ar putea testa arme destinate să fie exportate Rusiei pentru a fi utilizate împotriva Ucrainei.

 

Ce au în comun România și Uganda în privința fiscalității? România în rând cu țările africane când vine vorba de resursele umane alocate

Preţurile petrolului au crescut miercuri cu 1%, pe fondul scăderii stocurilor din SUA şi al temerilor legate de livrările din Venezuela