Coreea de Nord ar fi trimis 10.000 de soldați de partea Rusiei, iar 18 din ei ar fi și dezertat deja din Ucraina (surse)

Îngrijorările cu privire la adâncirea legăturilor militare dintre Moscova și Phenian au escaladat dramatic săptămâna aceasta. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pe 13 octombrie că planurile Rusiei de a-și sprijini invazia pe scară largă a Ucrainei vor include în această toamnă „implicarea reală a Coreei de Nord în război”.

Diplomatul occidental a declarat pentru Kyiv Independent că nu este clar ce fel de soldați sunt sau care au fost rolurile lor. The Kyiv Independent a contactat Ministerul de Externe al Ucrainei, dar nu a primit un răspuns la momentul publicării. Serviciile de informații militare ucrainene (HUR) au refuzat să comenteze.

Unii soldați ar fi dezertat deja

Se estimează că 18 soldați nord-coreeni ar fi dezertat deja de pe pozițiile lor din regiunile Kursk și Briansk din Rusia, lângă granița cu Ucraina, a scris proiectul jurnalistic Suspilne, citând oficiali anonimi ai serviciilor de informații.

Potrivit surselor Suspilne, soldații au dezertat la aproximativ 7 km de granița cu Ucraina. Nu e încă foarte clar de ce au dezertat, dar sursa citată menționează că armata rusă îi caută pe soldați.

Ce a zis Zelenski

Zelenski a avertizat pe 13 octombrie că Rusia și Coreea de Nord își aprofundează alianța, spunând că parteneriatul a escaladat până la punctul în care Coreea de Nord trimite personal pe liniile frontului Ucrainei împreună cu arme. „Nu mai este vorba doar despre transferul de arme. De fapt, este vorba despre transferul oamenilor din Coreea de Nord către forțele militare de ocupație”, a spus el.

Reacția Kremlinului

Kremlinul a dezminţit joi informaţiile furnizate de Kiev şi Seul care arată că soldaţi nord-coreeni acordă sprijin în Ucraina armatei ruse, care primeşte de asemenea muniţie şi rachete de la Phenian, potrivit ţărilor occidentale.

Coreea de Nord, care deţine arme nucleare, şi-a consolidat legăturile militare cu Moscova în ultimele luni, iar preşedintele rus Vladimir Putin a mers în vizită la Phenian în iunie pentru a semna un acord de apărare reciprocă cu liderul nord-coreean Kim Jong Un

Kelemen Hunor joacă la rupere: Dacă eu ajung în turul 2 am câștigat

Vește uriașă pentru toți proprietarii de imobile – Guvernul amână măsura care ar duce la explozia impozitelor