Coreea de Sud dezvăluie tot! Imagini și informații secrete despre trupele și armele nord-coreene trimise în Rusia

Confirmarea Serviciului Național de Informații (NIS) a venit după ce președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a convocat o reuniune de securitate de urgență, pe fondul speculațiilor tot mai numeroase că Nordul ar putea furniza soldații săi pentru a lupta în războiul Rusiei din Ucraina.

În urma reuniunii, NIS a declarat că a confirmat „începutul implicării directe a Nordului” în războiul din Ucraina, după ce a aflat că trupele din Nord au fost mutate la bordul navelor de transport ale marinei ruse.

NIS a mai spus că a confirmat că Phenianul a început să transporte trupele forțelor sale speciale în Rusia între 8 și 13 octombrie.

content-image

Această fotografie, furnizată de Serviciul național de informații sud-coreean la 18 octombrie 2024, arată imagini recente din satelit ale unei nave rusești care părăsește portul nord-coreean Najin cu arme nord-coreene care se îndreaptă spre Rusia.

Potrivit NIS, aproximativ 1 500 de soldați nord-coreeni au fost transportați în timpul primei faze, folosind patru nave amfibii de debarcare și trei nave de escortă deținute de Rusia.

Aceste trupe au fost mutate din zone din apropierea orașelor nordice Chongjin, Hamhung și Musudan la Vladivostok. NIS a declarat că se așteaptă ca o a doua fază a transportului să aibă loc în curând.

O sursă a serviciilor secrete de la Seul a declarat că se așteaptă ca Coreea de Nord să trimită un total de 12 000 de soldați, inclusiv cei din cele mai elitiste unități militare ale țării, la războiul din Ucraina.

Trupele nord-coreene desfășurate în Rusia au fost staționate în diferite locații din Orientul Îndepărtat, inclusiv Vladivostok, Ussuriysk, Khabarovsk și Blagoveshchensk, unde sunt în prezent integrate cu unități militare ruse.

Potrivit agenției de spionaj de la Seul, aceștia au primit uniforme militare și arme rusești. În plus, le-au fost furnizate și legitimații false care îi deghizează în localnici, aparent pentru a ascunde participarea lor, făcându-i să pară că fac parte din forțele ruse.

Potrivit oficialilor NIS, după ce își vor finaliza pregătirea de adaptare, se așteaptă ca aceștia să fie trimiși pe linia frontului.

Biroul prezidențial de la Seul a declarat că Coreea de Sud a urmărit îndeaproape mișcarea trupelor nord-coreene către Rusia încă de la început, în coordonare cu aliații săi, și va continua să monitorizeze situația și să ia toate măsurile necesare în mod proactiv.

Desfășurarea trupelor nordice semnalează o evoluție majoră în cooperarea militară dintre Moscova și Phenian, pe lângă presupusul lor comerț cu arme, deja criticat de comunitatea internațională.

Moscova și Phenianul au strâns recent legăturile, președintele Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong-un semnând un nou tratat de parteneriat care include o clauză de apărare reciprocă în timpul summitului lor de la Phenian din iunie.

Joi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a citat rapoarte ale serviciilor de informații ucrainene care indică faptul că personalul nord-coreean a fost deja desfășurat în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, alți 10 000 de soldați fiind pregătiți să se alăture luptei.

Zelenskyy a sugerat că Rusia se bazează pe forțele nord-coreene pentru a compensa pierderile sale substanțiale de trupe, deoarece mulți tineri ruși încearcă să evite recrutarea.

În urma anunțului SRI, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles, că organizația se află în „contact strâns cu toți partenerii noștri, în special cu Republica Coreea”, cu privire la evoluția situației dintre Coreea de Nord și Rusia, dar a subliniat că Organizația Tratatului Atlanticului de Nord are nevoie de confirmări suplimentare pentru a ajunge la o concluzie.

content-image

Liderul nord-coreean Kim Jong-un (în jachetă de piele) salută soldații în timpul unei vizite la baza de antrenament a unei unități de operațiuni speciale din vestul Phenianului pe 2 octombrie 2024, la o zi după Ziua Forțelor Armate din Coreea de Sud.

În răspunsul său la o solicitare din partea agenției de presă Yonhap, Rutte a subliniat că Coreea de Nord contribuie la alimentarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, chiar dacă nu se află fizic pe câmpul de luptă pentru a ajuta Moscova.

Un purtător de cuvânt al Uniunii Europene a declarat, de asemenea, că aceasta monitorizează evoluțiile în legătură cu legăturile dintre Rusia și Coreea de Nord și că este „pregătită să ia măsuri”, inclusiv sancțiuni suplimentare, dacă acuzațiile sunt confirmate.

Purtătorul de cuvânt al UE, Peter Stano, a declarat într-o declarație trimisă agenției de presă Yonhap: „Continuarea sprijinului militar din partea RPDC pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei va fi întâmpinată cu un răspuns adecvat”. RPDC reprezintă denumirea oficială a Nordului, Republica Populară Democrată Coreeană.

NHL – Campioana Florida Panthers, învinsă acasă

ALEGERI PREZIDENŢIALE ŞI REFERENDUM ÎN MOLDOVA. Vicepremier, despre eforturile Rusiei de sabotare: „Suntem un teren de testare pentru noi metode şi tot ceea ce va funcţiona în Moldova va fi folosit şi în alte ţări”