Coreea de Sud – Mandat de arestare emis pe numele preşedintelui destituit Yoon Suk-yeol

Un tribunal sud-coreean a aprobat, marţi, un mandat de arestare pe numele preşedintelui Yoon Suk-yeol, care a fost pus sub acuzare şi suspendat din funcţie la începutul acestei luni pentru că a încercat să impună legea marţială la 3 decembrie, o măsură care riscă să amplifice cea mai mare criză politică a ţării din ultimele decenii, relatează Reuters.

Niciodată până acum un preşedinte sud-coreean în funcţie nu a fost vizat de un mandat de arestare.

Anchetatorii Biroului Anticorupţie dedicat înalţilor funcţionari au cerut luni emiterea unui mandat de arestare pe numele lui Yoon Suk-yeol. Tribunalul districtului Seul Vest a aprobat marţi această cerere, au anunţat aceştia.

Potrivit agenţiei oficiale de presă Yonhap, mandatul de arestare este valabil până la 6 ianuarie. Instanţa a decis că, în absenţa unui mandat de arestare, Yoon Suk-yeol ar continua probabil să ignore orice citaţie din partea instanţelor, a adăugat aceeaşi sursă.

Yoon Suk-yeol este vizat de o anchetă penală pentru tentativă de insurecţie şi nu a răspuns la mai multe citaţii din partea anchetatorilor care doreau să îl interogheze cu privire la decizia sa de a impune legea marţială.

Un avocat al preşedintelui destituit a declarat marţi că biroul anticorupţie nu avea autoritatea de a solicita un mandat de arestare.

„Mandatul de arestare este ilegal şi invalid”, a declarat Yoon Kab-keun reporterilor, repetând un argument prezentat instanţei din Seul atunci când anchetatorii au cerut un mandat de arestare.

Nu este deocamdată clar dacă sau când va fi arestat Yoon Suk-yeol.

Potrivit anchetatorilor, instanţa a autorizat, de asemenea, o percheziţie la reşedinţa liderului marţi.

Până în prezent, încercările poliţiei de a avea acces la biroul prezidenţial în cadrul anchetei au fost refuzate de serviciile de securitate prezidenţiale.

Prim-ministrul Han Duck-soo, care a acţionat ca preşedinte interimar după înlăturarea lui Yoon Suk-yeol, a fost, de asemenea, demis vinerea trecută după ce a refuzat să confirme numirea de către Parlament a judecătorilor la Curtea Constituţională, care va fi responsabilă de confirmarea sau anularea demiterii lui Yoon.

Acum preşedinte interimar, ministrul de finanţe Choi Sang-mok trebuie să facă faţă celui mai mare dezastru aerian din istoria ţării, după ce un avion Jeju Air s-a prăbuşit duminică pe aeroportul Muan, iar 179 dintre cele 181 de persoane aflate la bord au murit.

Kim Yong-hyun, care a demisionat din funcţia de ministru al apărării după ce a jucat un rol important în decretarea legii marţiale, a fost reţinut şi apoi acuzat de insurecţie şi abuz de putere.

RETROSPECTIVĂ. Mistere istorice rezolvate de ştiinţă în 2024

Meteorologii prognozează pentru luna ianuarie temperaturi uşor mai ridicate decât cele obişnuite