Anunțul pune punct unei controverse aprinse din ultimele luni, legate de momentul declanșării procedurii de selecție pentru funcția de președinte al instanței supreme.
Concursul organizat de CSM a fost contestat public de o asociație a procurorilor, condusă de un magistrat cu sancțiuni disciplinare, care a invocat chiar existența unui posibil conflict juridic de natură constituțională, acuzând că procedura ar fi fost declanșată „prea devreme” și cu încălcarea legii. În realitate, așa cum a explicat președinta CSM, judecătoarea Elena Costache, Consiliul a acționat în limitele legii, având în vedere atât jurisprudența, cât și rațiuni administrative care țin de continuitatea conducerii la nivelul celei mai înalte instanțe din România.
„Nu am încălcat nicio lege. Scopul nostru a fost să asigurăm o tranziție fără sincope. Legea prevede un termen în favoarea candidaților, iar procedura poate fi contestată doar de cineva care ar fi fost vătămat în dreptul de a candida. Or, nu a existat niciun astfel de candidat”, a declarat Elena Costache într-un interviu acordat stiripesurse.ro.
Acum, prin cererea de pensionare formulată de Corina Corbu, devine evident că procedura a fost lansată în mod corect și previzibil. Procedura s-a desfășurat astfel în parametri normali, fără a restrânge accesul niciunui magistrat care ar fi îndeplinit condițiile legale până la data de 20 iulie.
Totodată, Elena Costache a subliniat că la precedentele două concursuri pentru ocuparea funcției de președinte al ÎCCJ, în 2019 și 2022, CSM a procedat identic, respectând aceleași termene și aceleași rațiuni administrative.
„Nu există nicio conspirație, așa cum s-a sugerat. Nu am favorizat pe nimeni și nu am blocat accesul nimănui. Se putea înscrie oricine, în condițiile legii. Declanșarea procedurii în această perioadă a fost o decizie corectă, necesară și în linie cu practicile anterioare”, a mai declarat șefa CSM.
Cererea Corinei Corbu urmează să fie discutată de Secția pentru judecători a CSM, iar apoi va ajunge pe masa președintelui Nicușor Dan. Judecătoarea Corbu a avut două mandate în fruntea ÎCCJ, fiind la conducerea instanței supreme din 2019.