Pe parcursul anului 2024, Corul Madrigal a susţinut 52 de spectacole, concerte şi recitaluri şi a organizat alte 242 de evenimente. 2024 – an record şi în ce priveşte încasările: 3,6 milioane de lei şi o creştere cu 59% faţă de 2023.
Madrigal a desfăşurat trei turnee naţionale sold out în şapte oraşe – de Paşte, Sfânta Maria şi Crăciun -, 4 turnee internaţionale (Peru, Italia, Chişinău şi Luxemburg – Belgia), cu concerte, lansări şi donaţii, Festival Madrigal în judeţele Maramureş şi Satu Mare – care au reunit toată gama de evenimente Madrigal: spectacole, concerte, lansări de carte, Muzeul Madrigal şi expoziţii de fotografie outdoor, iar în luna iunie, a susţinut Galele de deschidere şi de final, precum şi alte evenimente de succes în cadrul Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, alături de personalităţi precum Tim Robbins, Pippo Delbono şi Constantin Chiriac. Luna august a marcat participarea în cadrul Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolelor Constanţa, cu evenimente inedite: Madrigal la Răsărit, Cantus Mundi Fest Constanţa, Spectacolul Ritualuri şi Concertul Extraordinar Madrigal: ULTRAsunete la Delfinariu constănţean.
Anul 2024 a adus şi mai multe premiere şi lansări: Corul Madrigal a filmat videoclipuri la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei – Închisoarea de la Sighet, Panteonul de la Roma şi, în premieră mondială, în Cetatea incaşă de la Machu Picchu. De Crăciun au avut loc cele două premiere – „Crăciunul Florilor” şi „Madrigal: Christmas mood”. 15 televiziuni şi platforme video au preluat concertele Corului Madrigal pe parcursul anului 2024, cu peste 20 de transmisiuni de colinde Madrigal în perioada sărbătorilor de iarnă. Au fost lansate Revista Madrigal (254 pagini, trimestrial, 73.000 de cititori), precum şi albumele de diplomaţie culturală „Imnurile naţionale ale statelor din America de Sud” şi „Imnurile naţionale ale statelor membre ale Uniunii Europene” – acesta din urmă aflat acum în circuitul instituţional al House of European History, iar două costume de epocă Madrigal au fost donate către Departamentul Educaţional al Muzeelor Regale de Ştiinţă şi Artă din Belgia. În cadrul Cantus Mundi a fost lansat Departamentul de Cercetare „Madrigal for Babies”, responsabil de produsele culturale dedicate unei audienţe speciale: viitoare mămici şi bebeluşi.
În anul 2024, Programul Naţional Cantus Mundi a împlinit 10 ani de la înfiinţare sa, aniversare marcată printr-o nouă ediţie a Forumului Cantus Mundi, cel mai mare eveniment din România dedicat educaţiei culturale. Forumul a avut loc la Parlamentul României şi a reunit, timp de 3 zile, zeci de profesionişti şi decidenţi din toată ţara, într-o platformă de dezbateri, schimb de bune practici şi propuneri dedicate prioritizării educaţiei culturale în dezvoltarea copiilor şi tinerilor din România.
Cantus Mundi, programul naţional de integrare socială prin muzică şi educaţie culturală, iniţiat de dirijorul Ion Marin, aduce împreună 2.251 de coruri şi peste 72.500 de copii din toată ţara şi diaspora. În anul 2024, copiii din Cantus Mundi au fost implicaţi în peste 200 de evenimente culturale: ateliere, recitaluri, concerte, turnee naţionale, şcoli de vară şi tabere. 3.370 de copii au cântat alături de Corul Madrigal la marile evenimente naţionale şi peste 150 de voluntari au fost implicaţi în organizarea evenimentelor Madrigal – Cantus Mundi.
Evenimente culturale Madrigal – Cantus Mundi au reunit peste 255. 000 spectatori, atât la nivel naţional, cât şi internaţional, precum şi 9.247.125 de vizualizări în mediul online, pe canalele de social media şi YouTube ale celor două conturi.
În ceea ce priveşte încasările instituţiei, acestea au cunoscut o creştere semnificativă, de la 2,3 milioane lei în 2023 la peste 3,6 milioane lei în 2024. Astfel, se înregistrează o creştere de 59% a veniturilor proprii. Pentru anul 2025 se estimează atingerea pragului de 1 milion euro încasări, adică o creştere de 39% faţă de anul 2024.
„Dincolo de cifrele anului 2024 de care suntem responsabili şi cu care, pe bună dreptate, întreaga echipă Madrigal – Cantus Mundi se mândreşte, anul care a trecut ne-a făcut mai responsabili şi mai atenţi faţă de felul în care ne drămuim resursele şi ne îngrijim echipa. Acum 10 ani, când am venit în echipa Madrigal, toate acţiunile, toate proiectele, toate ideile porneau dintr-un entuziasm care îşi propunea să aducă Madrigalul şi Cantus Mundi în faţa marelui public. Astăzi, entuziasmul a rămas, visele au crescut şi interesul major al echipei pe care o conduc se referă la cum reuşim să multiplicăm bunele practici, să punem bazele unui sistem de organizare care să funcţioneze nu numai azi, ci şi peste 10 ani şi, cel mai important, la ce e de făcut pentru ca educaţia culturală să devină un instrument de sustenabilitate al unei comunităţi.” – Emil Pantelimon, managerul Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”
Corul Madrigal încheie anul cu un nou dar făcut publicului de sărbători: videoclipul „Panteon – Festum hibernum”, al treilea episod al programului „Muzică contemporană românească în spaţii antice universale”, realizat în parteneriat cu Ambasada României în Italia.
Producţia, filmată la Panteonul din Roma, pe muzica lui Alexandru Paşcanu, va fi disponibilă începând din 30 decembrie, ora 21:00, pe canalele online ale Corului Madrigal.
În anul 2025, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” marchează 100 de ani de la naşterea creatorului ansamblului, maestrul Marin Constantin. Pe parcursul întregului an, Corul Madrigal va desfăşura programul „Marin Constantin 100”, ce va include o serie amplă de proiecte dedicate celebrării moştenirii culturale a fondatorului său.