Cariera profesională a chestorul de poliție penitenciară Dan HALCHIN, fost director al Administrației Naționale a Penitenciarelor, a fost marcată încă de la început de activități suspecte traficului de influență și corupției.
De la un simplu subofițer la Penitenciarul Tulcea, unde ocupa din anul 2000 funcția de supraveghetor secție, Dan HALCHIN a intrat în corpul ofițerilor și ulterior, în 2006 a fost numit peste noapte director al Penitenciarului din Arad, prin intermediul unor persoane cu influență, respectiv: ministrul Justiției de atunci, Monica MACOVEI, director general adjunct al ANP de la acea dată, Sorin DUMITRAȘCU și senatorul liberal Puiu HAŞOTTI.
Performanță în incompetență
Cei patru ani în care Dan HALCHIN a ocupat funcția de Director General al ANP reflectă incompetența și gravele sale probleme în gestionarea unei instituții de importanță națională.
Deși la ANP este loc de mai bine, conducerea instituției nu a avut din 2021 până acum nicio propunere legislativă privind îmbunătățirea sistemului penitenciar. La nivelul ANP este nevoie de implementarea de proceduri de lucru, dar și a unor planuri de management unitare, coerente, care să optimizeze activitatea specifică, dar și să responsabilizeze personalul implicat.
Dan HALCHIN a menținut o stare de incertitudine și provizorat în ce privește palierul de conducere a penitenciarelor din țară. Prin permanentizarea împuternicirilor la conducerea penitenciarelor la nivel național, fără ca Dan HALCHIN să organizeze concursuri pentru ocuparea funcțiilor de conducere în cauză, acesta a urmărit, de fapt, consolidarea controlului său asupra cadrelor cărora le prelungește (sau nu) mandatele pentru perioade cuprinse între 3 luni și un 1 an, demersul fiind folosit ca pârghie de recompensă sau pedeapsă, după caz.
La aceste nereguli majore se mai adaugă și alte „împliniri” ale directorului ANP: adoptarea de decizii suspecte în ceea ce privește anumite situaţii de schimbare de regim de detenție înainte de termen și acordarea de liberări condiționate sau de beneficii pentru persoane „importante” aflate în perioada detenției.
Cine se aseamănă se adună
Dan HALCHIN a tolerat de-a lungul timpului derapajele colegului său Cosmin DOROBANŢU, din cadrul Direcției de Investigație Penitenciară (DIP) care deține și funcția de președinte a Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP).
Prezentăm câteva exemple în acest sens:
– cazul Penitenciarului Mărgineni: contrar dispozițiilor conducerii ANP de temporizare a comunicării cu presa până la finalizarea verificărilor de către DIP, în urma unui control efectuat la Penitenciarul Mărgineni au fost diseminate presei de către Cosmin DOROBANȚU informații privind rezultate controlului, prin intermediul unui alt ofițer specialist DIP, dar și membru FSANP – Iulian GAVRILOVICI;
– cazul Penitenciarului Bacău: în luna decembrie 2022, Cosmin DOROBANȚU, a diseminat în spațiul public, la scurt timp după finalizarea unui control al DIP în cadrul penitenciarului, o serie de deficiențe semnificative privind aspecte ce țin de siguranța deținerii. Atât obiectivele, cât și constatările controlului au caracter clasificat „secret de serviciu”, dezvăluirea publică a unor vulnerabilități constatate de echipa de control din cadrul DIP ar fi putut genera consecințe grave asupra întregului penitenciar din perspectiva Direcției Siguranța Deținerii și Regim;
– tolerarea de către şeful ANP, a unor opinii politice susținute de Cosmin DOROBANŢU în spațiul public, contrar îndatoririlor și interdicțiilor prevăzute de cadrul legal. Cel în cauză s-a declarat un simpatizant al politicienilor Diana ȘOȘOACĂ, Dumitru COARNĂ și George SIMION, ce reprezintă un comportament inacceptabil într-o instituție care face parte din sistemul național de apărare publică și securitate națională.
Având în vedere relația apropiată (până la sfârșitul anului 2024) a lui Dan HALCHIN cu Cosmin DOROBANȚU, la toate propunerile informale de declanșare a unor sesizări sau proceduri cu privire la comportamentul și conduita profesională total inadecvate ale președintelui FSANP, directorul general s-a opus ferm și a blocat inexplicabil demersurile legale. Mai mult, au fost chiar menținută și întreținută libertatea totală de acțiune a ofițerului specialist DIP, Cosmin DOROBANȚU, care continuă să reprezinte o sursă de scurgere de informații clasificate către oricare terț interesat.
La un moment dat însă, în noiembrie 2024, între cei doi s-a rupt lanțul de iubire, când Dan HALCHIN i-a făcut o plângere penală lui Cosmin DOROBANȚU, pe care l-a acuzat de hărțuirea unei angajate ANP. În replică, DOROBANȚU a publicat o serie de articole pe pagina sindicatului pe care îl conduce, respectiv www.fsanp.ro. Într-o postare din data de 31.03.2025, DOROBANȚU l-a caracterizat pe Dan HALCHIN ca fiind un dictator care s-a folosit de funcția de director general pentru a executa un respectat director de penitenciar (Ion FEODOROF – fost director al penitenciarului Tulcea). De menționat că în urma unor investigații întreprinse de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța s-a stabilit că fapta nu există, demersul lui Dan HALCHIN neavând succesul scontat.
Dar cine este domnul doctor Dan HALCHIN?
În perioada 2006-2010, din poziția de director al Penitenciarului Arad, l-a sprijinit pe omul de afaceri arădean Mihăiță VERBIȚĂ, să obțină contracte de prestări servicii, constând în reparații și întreținerea parcului auto al centrului de detenție. Mai mult, serviciile furnizate de firmele lui VERBIȚĂ pentru Penitenciarul Arad erau facturate la valori mult peste media din piață, cu complicitatea lui HALCHIN, care, în schimb, era remunerat de omul de afaceri. Contractul este încă în vigoare la nivelul penitenciarului Arad…
În cel de-al doilea mandat (2017-2021) de director la PNT Arad, Dan HALCHIN a fost audiat de procurorii DNA, într-un dosar penal, referitor la verificarea modului în care angajați ai Penitenciarului Arad s-au pensionat anticipat ca urmare a clasării „apt limitat” pentru serviciul în sistemul penitenciar. Astfel, DNA a stabilit că între anii 2016 – 2018, aproximativ 70 de funcționari publici cu statut special ai penitenciarului, s-au pensionat după ce au înregistrat peste 165.000 de ore suplimentare, pentru a cumula o bază de calcul pentru o pensie egală sau chiar mai mare decât salariul lunar. La data întocmirii dosarului de către DNA, Dan HALCHIN a oferit public un comunicat prin care afirma că nu se află în posesia unor astfel de date. HALCHIN s-a exonerat de orice responsabilitate, menționând că stabilirea cuantumurilor pensiilor de serviciu pentru foștii funcționari publici este atributul exclusiv al Casei de Pensii Sectoriale a MAI, și că deciziile de pensionare se comunică personal celor în cauză. De fapt, această declarație a demonstrat lipsa de implicare a directorului PNT Arad în activitățile specifice care intră atribuțiile sale de director al penitenciarului, deoarece chiar el a aprobat plata orelor suplimentare realizate de personalul din subordine, în calitatea sa de ordonator de credite al instituției.
Gurile rele spun că, în ultimul an de mandat ca director al Penitenciarului Arad, însuși Dan Halchin a fost evaluat și clasat „apt limitat” de către Comisia de Expertiză din cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgență din Timișoara.
Recent, într-o postare pe rețelele de socializare, Dan HALCHIN a anunțat că nu își mai dorește încă un „mandat” de director general al ANP, ci dorește să revină la Penitenciarul Arad, funcție pe care a păstrat-o blocată, prin numirea unui director a cărui împuternicire este prelungită din 6 în 6 luni. Cel mai probabil comisarul șef Elvis DOBRESCU va fi dat jos din funcție odată cu finalizarea mandatului de director general al lui Dan Halchin, pentru a-i face loc la comanda Penitenciarului, care, de altfel, l-a propulsat în fruntea ANP. Totodată, cu toții ne dorim ca ”încă” director general să își depună dosarul de pensionare și să lase la conducerea penitenciarului Arad, persoane care nu sunt clasate „apt limitat”.