Cota încrederii lui Zelenski este 57% şi nu de 4% cum spune Trump, iar o majoritate a ucrainenilor vor alegeri după război, arată un sondaj

Cota încrederii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski este de 57%, după trei ani de invazie rusă – şi nu de 4%, cum susţine omologul său american Donald Trump -, arată un sondaj publicat miercuri în Ucraina, relatează AFP.

Noul preşedinte american a denunţat marţi lipsa unor alegeri prezidenţiale în Ucraina, în contextul în care mandatul lui Volodimir Zelenski a expirat în mai 2024.

El a dat asigurări că Zelenski este ”la 4% opinii favorabile”.

Însă, potrivit unui studiu telefonic de opinie al Institutului Internaţional de Sociologie de la Kiev (KIIS), peste 57% dintre ucraineni au declarat că au încredere în şeful statului – un nivel în creştere faţă de nivelul din decembrie 2024 (52%) şi în uşoară scădere faţă de nivelul din sprembrie 2024 (59%).

Potrivit acestui sondaj, realizat la începutul lui februarie de către acest institutut pe un eşantion reprezentativ de 1.000 de persoane care locuiesc în teritoriul ucrainean aflat sub controlul Kievului, 37% din populaţie nu are încredere în Violodimir Zelenski, faţă de 39% în decembrie 2024 şi 37% în septembrie 2024.

Donald Trump l-a atacat violent marţi, într-o conferinţă de presă la Mar-a-Lago, în Florida, pe preşedintele ucrainean, pe care a spus că-l consideră vinovat de războiul din Ucraina.

Noul şef al statului american a pus în discuţie legitimitatea lui Volodimir Zelenski ca preşedinte.

”Avem o situaţie în care nu am avut alegeri în Ucraina, în care avem o lege marţială în principal şi în care liderul Ucrainei, îmi pare rău s-o spun, dar el este la 4% opinii favorabile”, a răspuns el când a fost întrebat dacă Washingtonul susţine să se impună Kievului alegeri, aşa cum ar putea vrea Rusia.

ALEGERI DUPĂ RĂZBOI

În realitate, ”preşedintele Zelenski păstrează un nivel destul de mare de încredere în societate” şi ”îşi păstrează legitimitatea”, mai ales în contextul unor eventuale negocieri de pace, comentează într-un comunicat institutul.

O ”majoritate” a ucrainenilor consideră că ”alegeri trebuie să aibă loc după ce se va termina războiul şi când Ucraina va fi primit cel puţin garanţii fiabile în domeniul securităţii”, adaugă institutul.

Volodimir Zelenski a fost ales preşedinte în aprilie 2019, cu promisiunea de a pune capăt războiului în estul Ucrainei cu separatişti ucraineni proruşi conduşi de Moscova şi de a eradica corupţia.

Cota popularităţii sale a scăzut, după aceea, însă a crescut vertiginos – până la 90% opinii favorabile – în urma invaziei ruse la scară mare în 2022.

Ea a început apoi să scadă.

Volodimir Zelenski a declarat în mai multe rânduri că este imposibil să se organizeze alegeri, în contextul legii marţiale şi în contextul în care milioane de ucraineni au fugit în străinătate, iar 20% din ţară se află sub control rus.

Sorana Cîrstea, victorie muncită la Dubai: Românca ajunge în optimi după un meci de aproape două ore

DIICOT a dat iama în traficanții de droguri din Capitală: O familie întreagă a ajuns după gratii