La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol ‘light sweet crude’ a urcat cu 0,50 dolari, la 59,59 dolari. La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a urcat cu 0,44 dolari, la 62,59 dolari.
Ambele cotaţii au scăzut recent la cel mai redus nivel din ultimii patru ani, după ce OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii) a anunţat că intenţionează să majoreze producţia, sporind temerile privind supraoferta, într-un moment în care taxele vamale americane provoacă îngrijorări referitoare la cererea de petrol.
„Ştirile din SUA şi China privind începerea discuţiilor comerciale în această săptămână au dus la creşterea cotaţiei barilului de petrol Brent. Totuşi, negocierile încă nu au dus la îmbunătăţirea încrederii pe piaţa petrolului, trebuie să vedem progrese semnificative în reducerea taxelor vamale pentru a îmbunătăţi perspectivele privind cererea”, au apreciat analiştii de la ING.
Preţurile scăzute din ultimele săptămâni au determinat unele firme americane din domeniul energiei, inclusiv Diamondback Energy şi Coterra Energy, să anunţe reduceri ale activităţii pe platformele petroliere. Aceste evoluţii, susţin analiştii, ar trebui să susţină preţurile în timp în urma reducerii producţiei.
Cele mai recente informaţii indică un declin al producţiei în următoarele luni. „Am avertizat luna trecută că scăderea preţurilor şi declinul activităţii de forare sporesc riscul reducerii producţiei de petrol a SUA”, a declarat analistul Daniel Hynes de la ANZ Bank.
Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că în săptămâna care s-a încheiat în 2 mai stocurile de ţiţei au scăzut cu 4,5 milioane de barili.
Cotaţiile la ţiţei au crescut şi în urma indiciilor privind îmbunătăţirea cererii, după ce consumatorii din China şi-au majorat cheltuielile în timpul vacanţei de 1 Mai.