Creştere a dolarului, susţinută de aşteptările de creştere economică şi de inflaţie în SUA

Dolarul american a crescut joi, pe baza aşteptărilor ca moneda să fie impulsionată anul viitor de politicile viitoarei administraţii Donald Trump, care ar urma să stimuleze creşterea economică şi să ridice inflaţia, transmite Reuters.

Volumele de tranzacţionare au fost reduse joi, mulţi comercianţi fiind în vacanţă după pauza de Crăciun de miercuri şi înainte de sărbătoarea de Anul Nou săptămâna viitoare.

Se preconizează că reglementările mai laxe ale afacerilor şi reducerile de taxe vor contribui la propulsarea creşterii americane anul viitor, în timp ce analiştii spun că restricţionarea imigraţiei ilegale şi perspectiva unor noi tarife asupra partenerilor comerciali ar putea creşte presiunile asupra preţurilor şi ar putea afecta economia pe termen mai lung.

Acest lucru a impulsionat dolarul faţă de alte valute, deşi rămâne multă incertitudine cu privire la exact ce politici vor fi introduse şi care va fi impactul acestora.

Creşterea îndoielilor cu privire la numărul de reduceri ale ratei dobânzii pe care Rezerva Federală le va putea întreprinde anul viitor s-a adăugat la creşterea dolarului din ultimele săptămâni.

Banca centrală a SUA a redus săptămâna trecută dobânzile cu 25 de puncte de bază, aşa cum era aşteptat, iar preşedintele Fed, Jerome Powell, a spus că mai multe reduceri ale costurilor îndatorării depind acum de progresele viitoare în reducerea inflaţiei încăpăţânat de ridicate.

Factorii politici ai Fed şi-au ridicat previziunile privind inflaţia pentru 2025 şi şi-au redus previziunile privind rata dobânzii la 50 de puncte de bază, de la 100 de puncte de bază.

Traderii de pe piaţa monetară spus că există o probabilitate de mai puţin de 50% ca Fed să facă o a doua reducere de 25 de puncte de bază.

Datele de joi au arătat că numărul americanilor care depun noi cereri pentru beneficii de şomaj a scăzut la cel mai redus nivel dintr-o lună săptămâna trecută, în concordanţă cu o piaţă a forţei de muncă din SUA, care se răceşte, dar este încă sănătoasă.

Vânzările cu amănuntul din SUA au crescut, de asemenea, cu 3,8% între 1 noiembrie şi 24 decembrie, deoarece promovarea intensă a creşterii vânzărilor în ceea ce era de aşteptat să fie un sezon de vacanţă extrem de competitiv pentru comercianţi cu amănuntul a determinat cumpărăturile de ultimă oră în rândul consumatorilor.

Indicele dolarului a crescut joi cu 0,13%, la 108,25. Se menţine chiar sub nivelul maxim al ultimilor doi ani, de 108,54, atins vineri. Euro a scăzut cu 0,06% până la 1,0398 dolari pe unitate. Moneda unică a coborât vinerea trecută la 1,03435 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din 22 noiembrie.

Dolarul a avansat cu 0,31% până la 157,89 yeni japonezi pe unitate. A atins un vârful de 157,93 yeni pe unitate vineri, cel mai ridicat nivel din 17 iulie.

Banca Japoniei se aşteaptă ca economia să se apropie de o ţintă durabilă a inflaţiei de 2% a băncii centrale anul viitor, a declarat miercuri guvernatorul Kazuo Ueda, sugerând că momentul următoarei creşteri a ratei dobânzii se apropie. În criptomonede, bitcoin a scăzut cu 2,78%, până la 95.688,00 USD pe unitate.

 

Manmohan Singh, fost prim-ministru al Indiei şi arhitect al reformei economice, a murit la vârsta de 92 de ani

RETROSPECTIVĂ 2024: Canotajul care nu dezamăgeşte – de la “zeii apelor în proba de dublu vâsle masculin“ la fetele care fac “barca să zboare“