Creștere alarmantă a refuzurilor privind donarea de organe în Franţa, după un caz șocant din SUA

„Vehicularea acestei informaţii a cauzat mari prejudicii şi a aruncat un oprobriu asupra donării şi transplantului de organe în Franţa”, a transmis Agenţia de biomedicină din această ţară.

Radioul public american NPR a raportat weekendul trecut cazul, ce datează din 2021, al unui bărbat de aproximativ 20 de ani care s-a trezit pe masa de operaţie chiar înainte ca medicii să îi preleveze organele. Pacientul fusese considerat în moarte cerebrală, după o supradoză, de echipa de la un spital din statul Kentucky, unde era tratat.

Mai multe site-uri de ştiri din Franţa au preluat apoi acea informaţie pe parcursul weekendului trecut, cauzând o amplă îngrijorare în rândul publicului, potrivit Agenţiei de biomedicină.

„Am asistat la o creştere netă a numărului de înscrieri în registrul naţional al refuzurilor”, a adăugat agenţia franceză, considerând că, după publicarea articolului, aceste înscrieri de refuz au devenit de 10 ori mai frecvente decât erau în mod normal.

Totuşi, situaţia pacientului american „ar fi imposibilă în Franţa”, afirmă reprezentanţii Agenţiei de biomedicină.

Procedurile prin care un pacient este declarat mort sunt într-adevăr foarte stricte. Realizate de mai mulţi medici, ele prevăd o serie de examinări medicale, mai ales prin imagistică, şi nu lasă loc pentru nicio îndoială.

Informaţia transmisă de NPR, care nu a putut fi verificată în mod independent de AFP, este de altfel „extrem de suspectă din punctul de vedere al anesteziştilor francezi”, a precizat Agenţia de biomedicină.

„Mii de persoane se află în aşteptarea unui transplant care le este vital în Franţa, nu putem să lăsăm să circule o informaţie neverificată şi care poate cauza atât de multe prejudicii pentru aceşti pacienţi”, a adăugat agenţia franceză.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Senatorul Niculescu Țâgârlaș depune amendamente cruciale la inițiativa „Fără penali în funcții publice”

Diego Forlán revine în atenția publicului, de data aceasta la tenis