Creştere pe bursele europene după pauza tarifară anunţată de Trump

Suspendarea tarifelor punitive pentru zeci de ţări a venit la mai puţin de 24 de ore de la intrarea lor în vigoare. Cu toate acestea, Casa Albă a menţinut o taxă generală de 10% pentru aproape toate importurile americane.

În aceste condiţii, indicele pan-european STOXX 600 a sărit cu 7,2% la 07.09 GMT (9.09, ora României), după ce a pierdut 12,5% de la anunţul din 2 aprilie privind tarifele reciproce ale SUA.

Indicele de referinţă al Germaniei, DAX, sensibil la comerţ, a crescut cu 8,1%.

Pe de altă parte, Trump a sporit şi mai mult presiunea asupra Chinei prin creşterea tarifului la importurile chinezeşti la 125% de la nivelul de 104% care intrase în vigoare miercuri, ca represalii pentru anunţul Chinei de a aplica o taxă de 84% asupra bunurilor americane începând cu 10 aprilie.

Toate sectoarele au înregistrat creştere, iar cele mai lovite în această lună – bănci, companii miniere şi de energie – au avansat cu 10.1%, 9.2% şi respectiv 9.3%.

O vânzare agresivă a Trezoreriei SUA în sesiunile anterioare, care a reaprins temerile de fragilitate pe cea mai mare piaţă de obligaţiuni din lume, a arătat, de asemenea, unele semne de atenuare joi.

Tesco a scăzut cu 3,8% după ce cel mai mare retailer alimentar din Marea Britanie a avertizat că profitul său va scădea probabil în acest an.

Taiwanul ar putea cumpăra cu 200 de miliarde de dolari mai mult din SUA ca parte a unui acord

În luna februarie, s-a înregistrat naşterea a 10.086 de copii, în scădere cu 20,9% faţă de luna ianuarie, şi decesul a 20.645 de persoane, în scădere de 12,5%