Candidatul Coaliţiei la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, a afirmat, miercuri seară, că, deşi vicepreşedintele american JD Vance îi este simpatic şi i-a urmărit de-a lungul timpului discursurile, nu poate fi de acord cu afirmaţiile acesuia potrivit căreia ”pericolul nu vine din Rusia, de exemplu, sau din China, ci din interiorul Europei”.
”JD Vance mi-e simpatic. I-am urmărit discursuri care mi-au plăcut, discursuri articulate, conservatoare, lucruri cu care am rezonat. La München, am fost de acord în ce ne priveşte pentru că socot că asta e profitabil. Să fiu de acord că democraţia noastră, sistemul nostru democratic s-a arătat fragil”, a declarat, miercuri seară, la Digi 24, Crin Antonescu.
Acesta precizează, însă, că nu este de acord cu afirmaţiile vicepreşedintelui american că pricolul nu vine din Rusia sau China, ci din Europa.
”Nu sunt de acord, dacă înţeleg corect nuanţa, cu afirmaţia domnului Vance, adresată europenilor în general, că pericolul nu vine din Rusia, de exemplu, sau din China, ci din interiorul Europei. Cum să înţeleg asta? Dacă înţeleg că ar trebui să fim mai vigilenţi cu propria noastră democraţie şi mai performanţi în instituţiile democratice, o pot accepta. Dacă ni se spune că nu e niciun pericol cu Rusia, şi pericolul este în progresismul din Europa, cu asta nu mai pot fi de acord, desi nu sunt progresist, desi sunt cât se poate de conservator în limite democratice. Adică un conservator care să nu facă liste cu progresiştii”, a mai afirmat Crin Antonescu.
Vicepreşedintele american JD Vance a criticat vineri guvernele europene pentru ceea ce a descris drept cenzurarea libertăţii de exprimare şi a oponenţilor lor politici, evitând în acelaşi timp în mare măsură problema modului de soluţionare a războiului din Ucraina, relatează Reuters.
Vance s-a adresat liderilor politici europeni, cadrelor militare şi diplomaţilor în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen, surprinzând audienţa prin respingerea riscului de interferenţă politică rusească în Europa, adoptând o poziţie similară cu cea a preşedintelui american Donald Trump, care a denunţat afirmaţiile agenţiilor de informaţii americane potrivit cărora Rusia ar fi intervenit în favoarea sa în alegerile din 2016.
Vance a adoptat un ton conflictual, acuzându-i pe politicienii europeni de ceea ce el a numit o teamă faţă de propriul popor şi i-a avertizat că adevărata ameninţare la adresa democraţiei lor nu vine din Rusia sau China.
„Ameninţarea care mă îngrijorează cel mai mult în privinţa Europei nu este Rusia, nu este China, nu este niciun alt actor extern. Ceea ce mă îngrijorează este ameninţarea din interior, retragerea Europei de la unele dintre cele mai fundamentale valori ale sale, valori împărtăşite cu Statele Unite ale Americii”, a declarat Vance.
Viitorul Ucrainei s-a aflat în fruntea agendei de la Munchen după o convorbire telefonică între Trump şi liderul rus Vladimir Putin în această săptămână, în care aceştia s-au angajat să colaboreze pentru a pune capăt conflictului, însă Vance nu a abordat subiectul.
În schimb, el a spus că Bruxelles-ul a închis reţelele de socializare din cauza conţinutului instigator la ură şi a criticat Germania pentru ceea ce a descris ca fiind raiduri împotriva propriilor cetăţeni pentru postarea de comentarii anti-feministe, Suedia pentru condamnarea unui activist creştin şi Regatul Unit pentru regresul privind drepturile religioase.
Un reporter Reuters aflat într-una dintre sălile laterale unde mai mulţi delegaţi l-au putut asculta pe Vance a declarat că oamenii păreau uimiţi şi nu au aplaudat.