Cristian Diaconescu dezvăluie ultima discuţie despre tezaur cu Serghei Lavrov

La întâlnirea bilaterală, Lavrov a refuzat să discute despre subiectul tezaurului românesc pe care ruşii au refuzat să-l returneze după Primul Război Mondial. În schimb, la conferinţa de presă, întrebat de un jurnalist român dacă a fost abordat şi acest subiect în cadrul discuţiilor oficiale, Serghei Lavrov a răspuns: „Dar cum să nu? Bineînţeles!”. A fost ultima întâlnire diplomatică între România şi Rusia. Serghei Lavrov este şi astăzi ministru de Externe al Rusiei, fiind unul dintre apropiaţii lui Vladimir Putin.

Cristian Diaconescu, candidat independent la alegerile prezidenţiale, a fost întrebat în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, ce impresie i-a lăsat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, pe care l-a întâlnit în 2009, într-o vizită oficială la Moscova.
”Am avut o bilaterală cu Serghei Lavrov, pare-se ultima din istoria relaţiilor diplomatice. Aveam o problemă legată de agendă – agenda se convine înainte să aibă loc întâlnirea. Din punctul nostru de vedere, evident discutam de aspecte bilaterale, de probleme regionale, de Marea Neagră. Din punctul lor de vedere, singurele teme interesante erau: o altă arhitectură de securitate. Adică de ce să mai avem instituţii la Bruxelles, câtă vreme avem, la Viena, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, în care sunt reprezentate toate statele din Est până în Vest şi până în Canada şi SUA. Evident, toate deciziile de securitate să se ia acolo. În al doilea rând, erau interesaţi de moştenirea SOVROM-urilor, de eventualele despăgubiri pe care România, în opţiunea Moscovei, şi acum le datorează după 1941”, a explicat Cristian Diaconescu.
Aşadar, şeful diplomaţiei ruse a pus problema unor noi despăgubiri financiare, în condiţiile în care Moscova a refuzat să returneze României tezaurul depozitat în Rusia în timpul Primului Război Mondial. Cristian Diaconescu a dezvăluit cum a decurs discuţia cu Serghei Lavrov pe tema tezaurului.
”Nu, nu exista subiectul. ”Care tezaur?”. Ăla pe care îl scrisesem în tratat împreună cu voi şi l-aţi ratificat în Parlament, deci aţi acceptat ideea că am depozitat, fortuit, tezaurul la voi în 1917. ”Care tezaur?”. A fost interesant, am ieşit cu dânsul (Serghei Lavrov – n.r.) la conferinţa de presă, şi înainte să ne ridicăm de la masă, un jurnalist român a întrebat: ”Dar despre tezaur aţi vorbit?”. Am şi o poză. M-a ţinut de mână, de braţ, şi a spus: ”Dar cum să nu? Bineînţeles”. Acum devoalez, nu se face aşa ceva, dar vă rog să fiu iertat pentru această excepţie, înăuntru a refuzat. A spus: ”Există o comisie, să discute comisia. Politic, nu vreau să angajez subiectul”, a dezvăluit fostul ministru de Externe, la Prima TV.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Preşedintele PSD, despre vila pentru Iohannis din Aviatorilor: Este imens, cu banii aceştia făceai un liceu / Ciucă a semnat la secret pentru asta

Reacția turiștilor la înlocuirea temporară a fântânii Trevi: Am râs când am văzut prima dată