Cristina Prună: E greu atunci când legislaţia se schimbă mult prea des; e complicată această impredictibilitate

România nu are o piaţă concurenţială care să transmită un semnal către investitori că-şi pot face planuri pe 10, pe 20 de ani, şi nu pe mai puţin de jumătate de an sau un an, a declarat joi Cristina Prună, vicepreşedinta Comisiei pentru Industrii şi Servicii, din Camera Deputaţilor, în cadrul unei conferinţe de specialitate.

„E greu atunci când legislaţia se schimbă mult prea des. E complicată această impredictibilitate. Partea tristă e că orice politician din România aţi întreba, vă va spune: Sigur, trebuie predictibilitate, trebuie stabilitate legislativă, dar realitatea este că nu avem. Realitatea este că legile se schimbă mult prea des. (…) Cred că trebuie să pornim de la o întrebare: Dacă în România avem un consum care este mai mare decât producţia, totuşi, de ce nu abundă investiţiile? N-avem nevoie de o strategie energetică pentru asta! Piaţa, până la urmă, ar trebui să funcţioneze. Dacă ne uităm pe orice piaţă din România, nu doar asta a energiei, atunci când ai o cerere mai mare decât oferta, înseamnă că investitorii vor gândi că e loc acolo – şi vor veni să investească. De ce nu se întâmplă în România lucrul ăsta? Eu cred că de fapt problema este piaţa, e faptul că nu avem o piaţă concurenţială care până la urmă să transmită un semnal către dumneavoastră, investitori, că se poate aici în România, să poţi să-ţi faci nişte planuri pe 10, pe 20 de ani – şi nu pe mai puţin de jumătate de an sau un an.”, a menţionat Cristina Prună, la conferinţa anuală InvestEnergy şi Gala specialiştilor din energie.

În opinia sa, trebuie să existe mecanisme de protecţie a consumatorilor vulnerabili.

„Trebuie să existe mecanisme de protecţie a consumatorilor vulnerabili – şi mă bucur dacă există această preocupare la nivelul Guvernului. Am avut şi acel model cu cardurile acelea de energie, vouchere, un sistem care până la urmă să îi protejeze pe cei care nu-şi permit să îşi acopere factura”, a adăugat Cristina Prună.

Responsabili din domeniul energetic românesc, alături de reprezentanţi ai asociaţiilor de profil, participă, joi, la conferinţa anuală InvestEnergy şi la Gala dedicată specialiştilor din energie, care se desfăşoară sub patronajul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
AGERPRES/(AS – autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

 

Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Mihaela Geoană: Depistarea şi prevenţia cancerului de col sunt încă la nivel foarte redus în România

Auto: Grupul LVMH din industria de lux devine partener al Formulei 1 începând cu 2025