Criză academică fără precedent: Ambasada României reacționează la revocarea dreptului Harvard de a găzdui studenți internaționali

„Suntem preocupați de soarta acestor tineri remarcabili și vom face toate demersurile posibile pe lângă partenerii americani pentru clarificarea statutului lor și al familiilor lor”, a transmis Ambasada printr-un comunicat oficial. Autoritățile române îndeamnă studenții afectați să ia legătura cu oficiile consulare din SUA în caz de urgență și să rămână în contact direct cu misiunea diplomatică.

Revocarea certificării SEVP pentru Harvard înseamnă, practic, că universitatea nu mai are voie să primească sau să mențină studenți internaționali, punând în pericol viitorul a mii de tineri din afara SUA, inclusiv a celor peste 100 de studenți români care urmează în prezent cursuri acolo. Potrivit datelor oficiale, cetățenii străini reprezintă peste 27% din totalul studenților universității.

Secretarul pentru Securitate Internă, Kristi Noem, a acuzat Harvard că a refuzat supravegherea guvernamentală în privința politicilor de admitere și angajare, acuzând instituția de „antisemitism” și promovarea unei „ideologii woke”. Într-o declarație extrem de dură, Noem a spus că Harvard „a pierdut acest privilegiu” din cauza „perpetuării unui mediu ostil studenților evrei” și a „simpatiilor pro-Hamas”.

Universitatea Harvard a calificat măsura drept „ilegală” și a anunțat că va contesta decizia în justiție. Deja, instituția este implicată într-o serie de litigii cu administrația Trump pe tema restricțiilor impuse în învățământul superior.

Impactul imediat al măsurii este unul devastator: studenții internaționali se confruntă cu un vid de informații și cu incertitudine juridică. Mulți dintre ei nu știu dacă vor putea rămâne în SUA, dacă își vor putea continua studiile sau dacă vor fi forțați să se transfere.

Pentru România, situația este cu atât mai sensibilă cu cât mulți dintre studenții români de la Harvard beneficiază de burse academice sau se află în stadii avansate ale formării universitare și profesionale. Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada de la Washington, s-a angajat să urmărească fiecare caz în parte și să ofere sprijin consular, dacă va fi necesar.

Scott Bessent speră că ameninţarea lui Trump cu taxele vamale va „aprinde un foc sub UE

UPDATE-Cel puţin 12 răniţi la Hamburg, şase între viaţă şi moarte, într-un atac cu cuţitul pe un peron al Gării Centrale. Victime îngrijite în trenuri. O suspectă, arestat