Criza economică din China se adâncește, iar banca centrală răspunde cu noi măsuri de stabilizare

Pan, care a vorbit cu reporterii alături de alţi doi directori pentru reglementare financiară, nu a indicat exact când banca centrală va relaxa politica, dar a spus că va fi în termen scurt.

În funcţie de condiţii, ar putea exista o altă reducere de 0,25 până la 0,5 puncte de bază până la sfârşitul anului, a adăugat Pan.

El a mai spus că PBOC va reduce dobânda repo pe 7 zile cu 0,2 puncte procentuale.

Lynn Song, economist-şef pentru ING China, a numit anunţul de reducere a dobânzii repo ”cea mai importantă” măsură anunţată în timpul conferinţei de presă.

”Pieţele au înclinat să se aştepte la mai multe reduceri de 10 pb, aşa că o reducere de 20 pb reprezintă o măsură puţin mai puternică decât se aştepta. Cu toate acestea, impactul net va depinde dacă vedem noi reduceri în viitor sau dacă PBOC cade într-o mentalitate de aşteptare după pachetul de politici de astăzi”, a spus el într-o notă de marţi.

Reducerea RRR a fost mai degrabă o măsură de stimulare a încrederii, deoarece provocarea nu este că băncile nu au fonduri pentru a împrumuta, ci cererea limitată de împrumut, a adăugat Song.

Ulterior, în cadrul conferinţei de presă, Pan a semnalat că ar putea urma o reducere cu 0,2-0,25% a dobânzii prime a creditului, fără a preciza când sau dacă se referă la LPR pe un an sau cinci ani.

content-image

Vinerea trecută, PBOC şi-a menţinut neschimbate principalele sale dobânzi de referinţă la împrumuturi, la fixingul lunar.

LPR afectează împrumuturile corporative şi ale populaţiei, inclusiv creditele ipotecare.

Pan a subliniat, de asemenea, planuri de sprijinire în continuare a pieţei imobiliare aflate în dificultate, inclusiv extinderea măsurilor pentru doi ani şi reducerea ratelor dobânzilor la creditele ipotecare existente.

Anunţurile oficiale de politică monetară vor fi publicate pe site-ul băncii centrale, a adăugat Pan, fără a preciza exact când.

Randamentul obligaţiunilor de stat pe 10 ani ale Chinei a atins un minim record de 2% în timpul discursului lui Pan.

Rara conferinţă de presă la nivel înalt a fost programată după ce Rezerva Federală a SUA a redus ratele dobânzilor săptămâna trecută.

Acest lucru a declanşat un ciclu de relaxare care a oferit băncii centrale a Chinei mai mult spaţiu pentru a-şi reduce dobânzile şi a stimula creşterea în faţa presiunii deflaţioniste.

”Considerăm că măsurile de astăzi sunt un pas în direcţia corectă, mai ales că mai multe măsuri au fost anunţate împreună, mai degrabă decât distanţarea măsurilor individuale fragmentare la un efect mai limitat”, a spus Song de la ING.

Moment cu adevărat istoric: SUA elimină vizele pentru prima țară arabă

Medic la Spitalul de copii ”Victor Gomoiu”: În iunie au fost 26 de cazuri de tuse convulsivă, 44 în iulie, 40 în august şi în septembrie am avut deja 35 de cazuri, cele mai multe în intervalul 0-1 an. Părinţii au îndoieli faţă de vaccinare