Criză la urgențe în Franța: Cocaina, de trei ori mai prezentă decât în 2012

#image_title

Între 2012 şi 2023, rata primirilor la unităţile de urgenţă legate de consumul de cocaină “s-a triplat” – a atenţionat Public Health France (SpF) într-un studiu publicat joi -, la fel şi numărul de consumatori şi decese legate direct de acest consum, raportate de Observatorul francez pentru droguri şi tendinţe de adicţie (ODFT), conform Agerpres.

Aceste cifre atestă riscurile asociate cu consumul de cocaină şi “povara semnificativă” a consumului de cocaină în Franţa “asupra sănătăţii populaţiei franceze şi asupra serviciilor de urgenţă şi spitale”, potrivit SpF.

În 2024, au fost înregistrate 5.067 de vizite la camera de gardă legate de consumul de cocaină şi 1.619 spitalizări (în urma unui consult), marcând o stabilizare la “niveluri ridicate” după “o creştere continuă din 2012”, explică SpF.

Aceste rate de vizite la camerele de gardă sunt “foarte ridicate în Guyana Franceză, Provenţa-Alpi-Coasta de Azur şi Occitania” – două regiuni din sudul Franţei – explică SpF, menţionând “disparităţi regionale semnificative”.

Centrele specializate în dependenţe raportează că cocaina este “raportată mai frecvent ca substanţă principală pentru pacienţii noi care intră în tratament”.

În ultimii 10 ani, numărul de spitalizări legate de consumul acestui drog, a doua substanţă ilicită cea mai utilizată în lume după canabis, s-a cvadruplat în Franţa.

În 2023, 10% dintre adulţii francezi îl consumaseră deja în cursul vieţii, iar 3% în ultimele 12 luni, potrivit aceleiaşi surse.

Pe lângă dependenţă, consumul de cocaină poate duce la consecinţe medicale acute, în principal cardiovasculare – infarct miocardic, accident vascular cerebral, tromboză – şi psihiatrice – depresie, anxietate, tentative de suicid -, aminteşte SpF.

Între 2012 şi 2024, din cele 32.749 de vizite la camera de gardă legate de consumul de cocaină, în aproximativ trei sferturi (74%) din cazuri a fost vorba de bărbaţi, iar vârsta mediană a fost de 32 de ani, corespunzând profilului celor mai frecvenţi consumatori din populaţia generală.

În această perioadă, vizitele la camera de gardă legate de consumul de cocaină au fost “frecvent asociate cu diagnostice de consum de alte substanţe”, în principal alcool (29%), potrivit SpF, ale cărui date sunt în concordanţă cu cele ale serviciului de asistenţă Drogues info service. Aceste alte substanţe au fost narcotice (inclusiv opiacee, 14%), canabis (11%) şi benzodiazepine (7%).

Partidul Naţionalist Scoţian cere un vot în Parlamentul de la Londra privind recunoaşterea Palestinei, după ce 220 de deputaţi, inclusiv laburişti cer guvernului să recunoască existenţa statului palestinian

Scene de groază în fața unui supermarket din SUA – 11 persoane au fost înjunghiate