Croaţia va aloca în acest an 652 de milioane euro pentru tranziţia ”verde”

Ministerul croat al Protecţiei Mediului şi Tranziţiei Verzi şi Fondul pentru Protecţia Mediului şi Eficienţa Energetică (FZOEU) intenţionează să aloce subvenţii de 652 de milioane euro pentru energia regenerabilă, decarbonizarea sistemelor de termoficare şi a traficului rutier şi gestionarea deşeurilor, scrie Balkan Green Energy News.

Ministerul Protecţiei Mediului şi Tranziţiei Verzi a publicat un plan anual orientativ pentru apelurile publice pentru acordarea de 651,8 milioane euro firmelor, autorităţilor locale şi gospodăriilor în 2025.

Acesta prevede alocarea a 526,8 milioane euro din Programul pentru Competitivitate şi Coeziune al Uniunii Europene 2021-2027, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi Fondul de Modernizare al UE. Din Fondul pentru Protecţia Mediului şi Eficienţa Energetică se vor aloca 125 de milioane euro. Cea mai mare parte a sumei provine din fonduri UE, în timp ce doar 47 de milioane euro provin din surse naţionale.

Ministerul a stabilit beneficiarii eligibili, suma pentru fiecare măsură şi un grafic în acest sens şi intenţionează să lanseze 23 de apeluri publice.

Cele mai mari sume vor fi acordate pentru producţia de energie electrică pentru surse regenerabile, pentru utilităţile de apă şi deşeuri şi pentru investiţii în decarbonizarea şi modernizarea sistemelor de termoficare. Cele două licitaţii se ridică la 80 de milioane de euro fiecare.

De asemrenea, 45 de milioane euro vor fi alocaţi pentru investiţii în traficul rutier cu emisii zero. Apelul pentru granturi este pentru şoferii de taxi, proprietarii de flote de livrare şi serviciile de car-sharing sau bike-sharing, se arată în plan.

Vehiculele cu emisii zero vor fi, de asemenea, subvenţionate prin împrumuturi sau scheme de leasing pentru microîntreprinderi, întreprinderile mici şi mijlocii, pentru a-şi moderniza flotele de vehicule. Măsura se ridică la 44 de milioane de euro.

În sectorul gestionării deşeurilor, 30 de milioane euro sunt destinate reabilitării unei locaţii foarte poluate cu deşeuri periculoase – cariera Sovjak. O sumă asemănătoare este destinată construcţiei şi echipării unei instalaţii de procesare a deşeurilor reciclabile.

Gospodăriile au alocate 35 de milioane de euro. Sunt disponibile 10 milioane euro pentru instalarea de panouri solare în gospodării. 25 de milioane euro ar fi alocate gospodăriilor aflate în risc de sărăcie energetică, pentru renovarea energetică.

 

 

 

Piețele europene au închis joi pe plus, susținute de sectorul energetic, în timp ce lira sterlină și euro s-au depreciat în fața dolarului

Mehedinţi: Un bărbat de 64 de ani a fost arestat preventiv după ce a abuzat sexual două fete / Faptele s-au petrecut timp de mai bine de un an, în locuinţa bărbatului