Mihai, în vârstă de 44 de ani, a fost diagnosticat cu boală coronariană ischemică în stadiu avansat, ceea ce făcea să prezinte un risc ridicat de infarct miocardic. Și asta în ciuda faptului că Mihai avea un stil de viață sănătos, fără consum de tutun și alcool, iar investigațiile repetate pentru simptomele resimțite – oboseală, dureri în piept – nu indicau vreo problemă de sănătate care să îi pună viața în pericol.
Boala coronariană ischemică apare ca urmare a depunerii de plăci de aterom pe arterele coronare. În timp, se produce o îngustare a acestora, motiv pentru care sângele oxigenat ajunge mai greu la inimă și apar manifestările clinice specifice, precum angină pectorală, oboseală severă chiar și la efort redus și dificultăți de respirație. În lipsa diagnosticului corect și a tratamentului adaptat nevoilor pacientului, boala poate duce la complicații severe, precum infarct miocardic.
Pentru că simptomele deveneau tot mai severe, Mihai a efectuat și o coronarografie, la recomandarea unui medic cardiolog, în urmă căreia diagnosticul a fost confirmat: boală coronariană ischemică avansată. Bărbatul avea nevoie de o operație de bypass aorto-coronarian în cel mai scurt posibil, pentru a evita complicațiile. Pentru aceasta, s-a programat la Spitalul Clinic SANADOR, la Prof. Dr. Horațiu Moldovan, medic primar chirurgie cardiovasculară, cu competențe în chirurgia cardiacă minim invazivă, vasculară și endovasculară, chirurgie cardiacă pediatrică și transplant cardiac.
După mai multe investigații, Prof. Dr. Horațiu Moldovan a reconfirmat diagnosticul de ischemie coronariană severă, cu trei artere obstruate, două dintre ele în proporție de 90%, cu risc ridicat de infarct miocardic. Mihai nu a mai stat pe gânduri și a acceptat intervenția de bypass aorto-coronarian, o procedură complexă de chirurgie cardiovasculară.
Pentru rezolvarea cazului, Prof. Dr. Horațiu Moldovan a utilizat grafturi arteriale, provenind de la arterele mamare interne, și un graft de la picior. Grafturile arteriale sunt recomandate în cazul pacienților tineri, fiind mult mai rezistente în timp. Operația s-a încheiat cu succes, iar recuperarea a fost una ușoară, pacientul primind permisiunea de a se externa la șapte zile după operație. În prezent, bărbatul se simte foarte bine, revine periodic la control, nu mai are dureri în piept și aleargă zilnic.
SANADOR asigură acces pacienților cu afecțiuni cardiovasculare la consultații și investigații de specialitate, pentru un diagnostic corect și un tratament corespunzător. În situația în care există indicație pentru tratament chirurgical, operațiile sunt realizate la Spitalul Clinic SANADOR, într-un bloc operator complet digitalizat, cu sprijinul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiovasculară de categoria I. La Spitalul Clinic SANADOR, operațiile sunt efectuate de chirurgi cardiovasculari cu experiență în rezolvarea chiar și a celor mai complexe cazuri, multe dintre acestea fiind realizate în premieră.