Cum ar putea submina Arabia Saudită efortul de război al Rusiei

Riad intenționează să renunțe la prețul țintă neoficială de 100 de dolari pe baril și să crească producția pentru a-și asigura poziția dominantă pe piața globală, chiar și cu prețul scăderii prețului petrolului, a raportat săptămâna trecută Financial Times, citând sursele sale.

Rusia depinde foarte mult de profiturile din petrol și gaze, care au reprezentat aproape o treime din veniturile federale totale ale țării în 2023 și 42% în 2022. Profiturile combustibililor fosili joacă astfel un rol cheie în finanțarea scumpei mașinii de război a Rusiei.

Alexandra Prokopenko, economist și coleg la Carnegie Endowment for International Peace, a declarat pentru Politico că o scădere de 20 de dolari a prețului petrolului la cursurile de schimb actuale ar cauza Rusiei o pierdere de 1,8 trilioane de ruble (20 de miliarde de dolari) din venituri, ceea ce reprezintă aproximativ 1% din produsul intern brut al țării.

Acest lucru ar forța țara fie să reducă finanțarea, care este un pas puțin probabil în timpul războiului la scară largă, fie să accepte o inflație în creștere și rate ale dobânzilor semnificativ mai mari, a concluzionat expertul.

Arabia Saudită a încercat anterior să convingă alți membri OPEC+ să reducă producția pentru a menține prețuri mai mari. Cu toate acestea, lipsa de coordonare și creșterile unilaterale ale unor țări precum Rusia au frustrat țara din Golf și au convins-o să inverseze cursul.

În septembrie, prețul petrolului a scăzut pentru scurt timp sub 70 de dolari pe baril, cel mai scăzut din decembrie 2021.

Riad își propune să-și reia producția în decembrie, chiar și cu prețul unei scăderi prelungite a prețurilor, a raportat Financial Times.

Cinci persoane, reţinute în urma raziei din Caşolţ

Israelul vrea o zonă tampon: Nu va permite Hezbollah să-şi repoziţioneze forţele în sudul Libanului