Cum influențează deficitele gemene riscul de retrogradare a României în categoria de rating ‘junk’? Previziunile economiștilor pentru următoarele 12 luni

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut în luna martie cu 7,3 puncte până la valoarea de 43,9 puncte. Anticipaţiile de creştere economică pentru anul 2025 se situează, în scădere faţă de exerciţiul anterior, la valoarea medie de 1%.

”Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut în luna martie cu 7,3 puncte până la valoarea de 43,9 puncte. Această situaţie s-a datorat exclusiv creşterii componentei de anticipaţii a indicatorului, în timp ce componenta de condiţii curente a rămas relativ similară valorii înregistrate în exerciţiul anterior”, anunţă asociaţia.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2026) s-a redus comparativ cu valoarea înregistrată în luna martie şi a atins nivelul de 4,65%.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, aproximativ 79% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare a cursului. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0311 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului EUR/RON anticipat este 5,0735 lei pentru un euro.

“În contextul deficitelor gemene nesustenabile, principalul risc pe termen scurt pentru economia României este riscul de retrogradare în categoria nerecomandată investiţiilor („junk”). Acest risc este strâns legat de consolidarea fiscală necesară, solicitată de agenţiile de rating, pentru a aduce deficitul bugetar în zona de sustenabilitate într-un termen rezonabil”, spune Adrian Codirlaşu, CFA – preşedinte al Asociaţiei CFA România.

Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 61% dintre participanţi, anticipează o stagnare în următoarele 12 luni, în timp ce 29% anticipează o  scădere. De asemenea 74% dintre participanţi consideră că preţurile actuale sunt supra-evaluate, iar 21% că sunt corect evaluate.

Deficitul bugetar și datoria publică în România

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 a a ramas similar cu exercitiul anterior la valoarea medie a anticipaţiilor de 7,4% din PIB.

Anticipaţiile de creştere economică pentru anul 2025 se situează, în scădere faţă de exerciţiul anterior, la valoarea medie de 1%, existând şi opinii în rândul participanţilor privind o posibilă intrare în recesiune a economiei româneşti.

Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 58% în următoarele 12 luni.

O întrebare suplimentară introdusă în sondaj se referă la anticipaţiile privind retrogradarea României în categoria de rating nerecomandată investiţiilor („junk”). Astfel, conform rezultatelor, 82% dintre participanţi anticipează menţinerea, în următoarele 12 luni, a României în categoria de rating recomandată investiţiilor, în timp ce 18% anticipează o retrogradare în categoria nerecomandată investiţiilor („junk”).

Spre comparaţie, din punct de vedere statistic, atunci când perspectiva unui emitent este revizuită de la „neutru” la „negativ”, în unul din trei cazuri acesta este retrogradat în următoarele 12 luni. De asemenea, cu cât ratingul este mai slab (ex: BBB-, BB+), cu atât riscul de retrogradare după o perspectivă negativă este mai ridicat.

Sursa: www.stiripesurse.ro

OMS şi UNICEF, apel comun la toate ţările să finanţeze şi să faciliteze vaccinarea, mai ales în comunităţile izolate, în contextul reapariţiei în toată Europa a unor boli ce pot fi prevenite prin imunizare

Daniel Funeriu: Astăzi veţi asista la „blatul din Sala Dezbinării”, nu la „dezbaterea din Sala Unirii” a Palatului Cotroceni. SISTEMUL vrea ca în Statul Român de azi noi să nu mai avem controlul asupra sa. Statul Român a rămas fără busolă etică