Cum iti dai seama și ce poti face dacă ai consumat prea multă cafea

De câte ori nu ai simțit palpitații sau o senzație de rău, însoțită de transpirații reci, când ai consumat prea multă cofeină? Uneori, avem tendința să bem prea multă cafea sau ceai negru, să mai consumăm și ciocolată sau sucuri acidulate energizante pentru a face față oboselii. Cofeina nu se acumulează pentru multă vreme în organism, dar dacă ai consumat prea multă cofeină, efectele pot fi neplăcute.

Câtă cofeină poate fi în cafeaua ta

Ține cont de faptul că aportul zilnic de cofeină din diferite surse trebuie să fie de cel mult 400 mg, adică echivalentul a 250 ml băutură energizantă sau 3 – 4 căni de cafea.

O singură doză de cofeină de 200 mg corespunde pentru 3 mg/kg corp pentru un adult de 70 kg. Această cantitate nu produce modificări clinice relevante în tensiunea arterială, fluxul sangvin, nivelul de hidratare sau temperatura corpului.

În timpul unei zile, nu trebuie să depășești prea mult cantitatea de 200 mg de cofeină, de aceea îți oferim o estimare a procentului de cofeină din diverse tipuri de cafea:

  • Cafea la ibric 240 ml: 95 – 165 mg cofeină
  • Cafea decofeinizată 240 ml: 2 – 5 mg cofeină;
  • Espresso 30 ml: 47 – 64 mg cofeină;
  • espresso decofeinizată 30 ml: 0 mg cofeină;
  • Cafea instant 240 ml: 63 mg cofeină;
  • Cafea instant decofeinizată 240 ml: 2 mg cofeină;
  • Latte, cappuccino, mocha-latte 240 ml: 63-126 mg cofeină.

Nivelul de cofeină depinde te cantitatea de cafea, dar și de tehnica de preparare. De aceea, cafeaua fiartă la ibric este cea mai bogată în cofeină, ajungând la 200 mg de cofeină pentru o cană medie de 160 – 200 mg. Cafeaua preparată la cafetieră sau filtru poate conține în medie 145 mg de cofeină, de aceea de multe ori suntem tentați să bem mai multă cafea la filtru la birou sau acasă, deoarece ne obișnuim cu ea și nu resimțim imediat efectele cofeinei.

Atenție! Cu cât boabele de cafea sunt mai prăjite, cu atât scade cantitatea de cofeină existentă în acestea.

5 semne care îți arată că ai consumat prea multă cofeină

Cafeaua nu este singura sursă de cofeină pe care o consumăm în timpul zilei. Mulți dintre noi beau ceai verde sau ceai negru, având impresia că le dă mai multă energie decât cafeaua. La acestea se mai adaugă ciocolata, prăjiturile cu cacao sau băuturile de tip cola.

De menționat că zahărul din aceste dulciuri este considerat chiar mai periculos decât cofeina. Poate că ai consumat prea multă cofeină, dar împreună cu zahărul din sucuri și prăjituri, aceasta determină o serie de efecte foarte neplăcute și chiar periculoase pentru sănătate.

Simptomele nu vor apărea imediat după ce ai consumat cafeaua. Ele se pot resimți la câteva ore. Intoxicația cu cofeină, așa cum este denumită în termeni medicali poate avea efecte precum:

  1. amețeală și afectarea vederii;
  2. deshidratare și senzația puternică de sete;
  3. dureri de cap;
  4. iritabilitate, anxietate, neliniște, confuzie;
  5. dureri musculare, tremurături, furnicături;

În unele cazuri, dacă ai consumat prea multă cofeină, este posibil să ai senzația de greață, dureri de stomac și diaree. Doza fatală pentru om poate fi de la 10 grame de cofeină, dar de cele mai multe ori este suficient să consumi aproape 1 gram de cofeină într-o zi pentru a resimți efectele ei neplăcute.

Prea multă cofeină? Remedii care ajută!

Dozele crescute de cofeină pot avea efecte adverse intense care încep cu palpitații, transpirații, stare de agitație și neliniște, insomnii, convulsii sau tahicardie. În cazurile grave este necesară intervenția personalului medical și efectuarea unor proceduri standard pentru a elimina cofeina din sânge.

În cazul în care ai doar dureri de cap, transpirații reci și o ușoară agitație, te poți trata și acasă. Iată ce remedii te ajută, dacă ai consumat prea multă cofeină.

  1. Apa. Apa simplă, plată, te ajută să elimini mai repede cofeina. Bea câteva înghițituri de apă din sfert în sfert de oră, pentru a stimula diureza.
  2. Citricele. Consumă imediat una sau două portocale mari și suculente și bea apă. pregătește o limonadă cu lămâi și portocale, cu tot cu pulpă, îndulcește ușor doar cu miere, și încearcă să o bei alternativ cu apa.
  3. Săruri de hidratare. Pregătește unul sau două pahare mari cu apă și săruri de hidratare de la farmacie. Acestea te ajută să te echilibrezi electrolitic și stimulează diureza.
  4. Magneziu solubil în apă. La orice farmacie găsești ușor pliculețe cu săruri de magneziu și potasiu care se dizolvă în apă. Încearcă să bei un pliculeț dizolvat în 250 ml de apă și continuă să bei apă în mod constant, până când mergi la toaletă de două – trei ori.
  5. Banane. Datorită concentrației mari de magneziu și potasiu, bananele sunt recomandate, dacă te simți rău după ce ai consumat prea multă cofeină. Dar nu uita să bei și apă în mod constant!
  6. Hidratarea, odihna și mișcarea ușoară te ajută să elimini cel puțin jumătate din cantitatea de cofeină în decurs de 4 ore. Treptat, te vei simți mai bine, iar de îndată ce poți mânca ceva, este bine să mănânci banane sau pâine prăjită cu brânză dietetică.

UPDATE Incendiu puternic la casa fostului procuror DIICOT Ion Mitrana: Magistratul era păzit de polițiști după ce fusese amenințat cu moartea

Inteligența artificială va deveni mai inteligentă decât oamenii – Analiză și perspective